2021. április 11., 12:15

Ázsiai modell a Bodrogközből

Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, a fiatal lányok nagy része szívesen álmodozik elérhetetlennek tűnő hivatásról. Különösen ha az a csillogásról, a hírnévről és a szépségről szól.

Hangozzék bármily merészen, az álom beteljesülése akár a Bodrogközből is sikerülhet, ha rendelkezünk a szükséges adottságokkal és kitartással. Ennek élő példája a bodrogszerdahelyi Blasko Otília, aki immár tizenegy éve modellkedik az ázsiai piacon. Most, hogy a vírushelyzet miatt hosszabb ideig nem tudott visszatérni állomáshelyére, Mumbai városába (korábban Bombay), éltünk a lehetőséggel, hogy a karrierjéről faggassuk.  

Hogyan kezdődött?

Dániában élő zongoraművész bátyám látta meg bennem a lehetőséget. Az ő biztatására vettem részt hazai castingokon, majd az egyik pozsonyi ügynök felkarolt.

Azt még az együttműködésünk elején leszögezte, hogy mivel csak 173 cm a testmagasságom, az európai és az amerikai piacon nincs esélyem, inkább Ázsiában lehet keresnivalóm.

Első utam 2010 augusztusában Hongkongba vezetett. Akkor még csak alapszinten beszéltem angolul, de tervben volt, hogy felsőfokon megtanulom a nyelvet, amiért a következő években mindent meg is tettem. Kezdetben az alapszint segítségével is elboldogultam. Hongkongban a StarzPeople ügynökség vendége voltam. Ebben a világban az a szokás, hogy a repülőtéren várják az érkező modellt, és a szállást úgynevezett modellapartmanokban biztosítják, ahonnan autóval szállítanak a castingokra. Kezdetben évi 3-3 hónapot tartózkodtam kint, voltam Thaiföldön is, de legtovább Kínában dolgoztam. 2014-ben jutottam el először Indiába, a leghíresebb ottani ügynökség, az Inega meghívására. Beleszerettem ebbe a népes országba, amelyről leginkább azt kell tudni, hogy az itt élő emberek vagy nagyon gazdagok, vagy nagyon szegények. A középréteg gyakorlatilag hiányzik az indiai társadalomból.

Az Indiában élők rendkívül alázatosak, barátságosak és segítőkészek. A legfurcsább az volt számomra, hogy roppant lassúak, ráérősek. Ez kezdetben zavart, hiszen például Kínában sértésnek számít a késés. Idővel jobban megismertem és elfogadtam a mentalitásukat.

Milyen feladatai vannak a modellnek?

A modelleket elsősorban fényképezik. A fotózás célja a reklám, egy márka népszerűsítése, de fotóznak ékszerek, kozmetikai termékek bemutatásán is. Válogatón szokták kiválasztani a reklámozott termékhez, márkához leginkább megfelelő arcot. A modellek között ezért gyakori a féltékenység, a rivalizálás, bár ehhez idővel hozzá lehet edződni. Ha nem is jellemző, azért ebben a világban is születnek őszinte barátságok. Nekem is vannak igazi barátaim a modellek világában.

Nagyon szeretem a kamerát, és sokat teszek azért, hogy megőrizzem a külső adottságaimat. Rendszeresen edzek, karbantartom magam.

A mi munkánkban nagyon sok függ a fotós személyétől is. Van, akivel könnyű együtt dolgozni, akad, akivel nehezebb szót érteni. Sajnos, szinte minden alkalommal más-más fotóshoz kell alkalmazkodnunk.

blasko_otilia_1.jpg

A külsőn túl milyen tulajdonságok számítanak még fontosnak ebben a szakmában?

A modellnek folyamatosan alkalmazkodnia kell a legkülönfélébb emberekhez. Egy-egy fotózás során nem mi vagyunk a legfontosabbak, hanem a megrendelő. Kell, hogy az emberben legyen egy jó adag türelem, de legtöbbször a családi kapcsolatokat is fel kell áldoznunk. Az sem utolsó szempont, hogy rengeteget kell utazni.

Ön gyakorlatilag egész Ázsiát bejárta. Mi volt eddig a legszebb élménye?

Való igaz, az elmúlt több mint 10 esztendőben sok szépséget láthattam, de ha egyet kellene közülük kiemelnem, akkor a japán Kyoto városára esne a választásom, ahol leginkább elevenek ma is a japán hagyományok. Mindig is érdekeltek a gésatörténetek, a teaceremóniák, de a kyotói bambuszerdő látványa lélegzetelállító, ennyire még semmi sem nyűgözött le.

Otília, ha egyszer kénytelen lesz abbahagyni a hivatását, mivel szeretne foglalkozni?

Harmincéves vagyok, és Mumbaiban lakom. A kérdés aktuális, hiszen odakint van egy 5 éves kapcsolatom. A párommal egyre többet beszélünk a családalapításról. Ő nem részesült hagyományos indiai neveltetésben, igazi világpolgár, a tanulmányait például New Yorkban végezte. Szakmabeli, csak a kamera túloldalán áll. Srí Lankán találkoztunk egy reklámfotózáson.

Ami a jövőt illeti? Szívesen maradnék a modellvilágban, mert szeretem ezt a nyüzsgést, ezért arra gondoltam, hogy vagy modellügynökként folytatnám az életem, vagy visszatérek az eredeti szakmámhoz, a kozmetikához és a vizázstanácsadáshoz. Most, hogy 8 hónapra Szlovákiában ragadtam a vírus miatt, tettem is ezzel kapcsolatban lépéseket: jelentkeztem prágai és pozsonyi modellügynökségeknél.

A pozsonyi Exit ügynökségtől kaptam egy ajánlatot, amelyet érdemes megfontolnunk. Letelepedésünk tehát a jövőm alakulásától függ. Szívesen maradnék Indiában, de ha a munkám máshová szólít, ahhoz is tudunk alkalmazkodni.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/14. számában.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!