2019. december 15., 13:22

Azonosságok, másságok: a Csallóközi Táncegyüttes bemutatója - KÉPGALÉRIA

December 14-én telt ház előtt adta elő a Csallóközi táncegyüttes az Azonosságok, másságok című műsorát a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban Dunaszerdahelyen. A bemutatón megjelent a 65 éves együttes két régi vezetője, Strižinec Horváth Rudolf és Dudek Ferenc is.

Galéria
+12 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

A dunaszerdahelyi néptánccsoport minden második évben nagybemutatóval áll a közönség elé. Az idei műsorukban az együttes vezetője, Oláh Attila – Nyuszi azokat a táncokat szedte csokorba, amelyekben fellelhető a magyarok mellett élő népek, valamint a magyarság tánckultúrájának egymásra hatása.

A műsor négy tételből állt. A százcsávási tételben a magyar-cigány kapcsolat mutatkozott meg. A dél-alföldi tétel egy nagyobb tájegység táncait foglalta össze egy több táncból álló magyar, illetve egy román táncokból álló koreográfiában. Ezt követte a gömöri tétel, amiben sajórédei szlovák lánytáncot, valamint szilicei és borzovai magyar táncokat mutattak be. Az utolsó tételben a kalotaszegi román és magyar táncrend állt egymás mellé a színpadon. Az egyes tételeket hangulat-narráció vezette be, amelyet Lépes Anikó állított össze és Béhr Márton előadásában hallhattak a nézők.
Ha tudni akarjuk, mi a magyar, tudnunk kell azt is, mi nem magyar. Szükség van szomszédaink megismerésére, hogy magyarságunk határait minél világosabban lássuk. De kell, érdemes őket megismernünk önmagukért is, mert minden nép sajátos formáit teremtette meg a szépnek

- hangzott el a műsorban.

Az összeállítást Oláh Attila Lépes Anikóval közösen rendezte, ahogyan több koreográfus is közreműködött. Nyuszi táncai mellett Lőrincz Hortenzia, Nagy Myrtill, Németh Ildikó és Szabó Szilárd koreográfiáit táncolták a fáradhatatlan táncosok. 

A talpalávalót a Pósfa zenekar húzta, valamint Koncz Gergely, Szerényi Béla és ifj. Szerényi Béla is muzsikáltak a Csallóközi táncosainak.

Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.