2019. január 10., 17:40

Az Ung-vidéki Guinness-rekorder, akinek több tízezer példányból áll a gyűjteménye

Bár a régió lakói közül sokan ismerik, illetve tudnak róla, valószínűleg legalább annyian vannak azok, akik az alábbi sorokból ismerik majd  meg a Dobóruszkán élő Kozák Antóniát, aki évek óta a világ legnagyobb szalvétagyűjteményének tulajdonosa. Ezekkel a kincseivel először 2006-ban lett Guinness-rekorder.

szalvetaagy.jpg
Médialapozó
Fotó: Kozák Antónia

Antónia 1997-ben, 23 évesen másodszor kezdte el gyűjteni a szalvétákat (gyerekként már volt egy kisebb gyűjteménye, de azt később elajándékozta barátnőjének) és 2018. decemberében gyűjteménye elérte a 100 000. darabot. Korábban már három alkalommal döntötte meg saját Guiness-rekordját, legutóbb 2012-ben, amikor gyűjteményének nagysága elérte az 50 000 darabot.

Megvan az elismerés
Fotó:  Kozák Antónia
Megvan az elismerés

A Szalvétás Tonka néven ismert hölgy nemcsak hagyományos motívumokkal jellemezhető szalvéták tulajdonosa, hanem számtalan különleges példányt is magáénak mondhat: például az Európai Unióhoz  tartozó országok papírpénzeit ábrázoló sorozatot (ebből csak az 5 €-s hiányzik), híres embereket ábrázoló szalvétákat, ismert emberek által dedikált szalvétákat, történelmi figurákat megelevenítő darabokat és még sorolhatnánk...

De vannak retro szalvétái is, a gyűjtemény legrégibb darabja 1940-ben készült, a leghosszabb szalvétája 12 m hosszú és a legkisebb 8 cm széles.

Azt hinné az ember: akinek már több ezer szalvétája van, annak egyre nehezebb a piacon újabbnál újabbakat találnia, de ez a gyakorlatban épp fordítva működik: egyre kevesebb idő kell ahhoz, hogy gyűjteménye megkétszereződjék. (Olyan ez, mint akik azt állítják: csak az első milliót nehéz megkeresni!) Ma már a szalvéták egy külön helyiséget kaptak szalvétaszoba megnevezéssel, ahol példás rendben, témák szerint csoportosítva, hatalmas színes dobozokban sorakoznak.

A szalvétaszobában
Fotó:  Zsebik Ildikó
A szalvétaszobában

Olyan precízen vezetett dokumentáció tartozik hozzájuk, hogy tulajdonosuk bármilyen kérdésre azonnal meg tudja találni a helyes választ.

Tonka szerint roppant fontos, hogy az ember, mielőtt belefog a gyűjtésbe, kitűzzön néhány célt maga elé. Ő 20 pontban foglalta össze anno ezeket a célokat. Mostanság ismét kezébe került ez a lista, és elégedetten konstatálta: valamennyi pontot sikerült teljesítenie. De a gyűjtés tovább folytatódik, így új célok is megfogalmazódtak. Bár konkretizálni már csak babonából sem szeretné őket, azt azért elárulta, hogy három pontját máris sikerült kipipálnia.

Egyre nehezebb a rekordok könyvébe való bekerülés

Természetesen minden gyűjtés akkor halad gyorsan, ha vannak cseretársak. Már a kezdet kezdetén különböző fórumokon meghirdette, hogy cseretársakat keres, de csak a Nový čas pre ženy folyóiratban reagáltak hirdetésére. Két héten át folyamatosan érkeztek a csomagok részére, és hirtelen megugrott gyűjteményének darabszáma. Voltak olyanok is, akik  teljes gyűjteményeiket ajánlották fel, míg mások cserélni szerettek volna vele. Ma mintegy 30 emberrel áll cserekapcsolatban, a hazaiak mellett Párizsból, Norvégiából és Lengyelországból is érkeznek küldemények. A helyi postának folyamatosan munkát ad. Nálunk Igor Svitek  vezetésével tartják számon a szlovák rekordokat.

A legnagyobb elismerések
Fotó:  Kozák Antónia
A legnagyobb elismerések

Első oklevelét a 4000. szalvéta után kapta. Ma már igazi nagy sikernek a Guinness-rekordok könyvébe való bejutás számít, de ezt is sikerült elérni, hiszen 2008-ban, 2009-ben, 2012-ben és 2014-ben is szerepelt benne. Gyakorlatilag egy hónapja  ennek ismét adott az  apropója, hiszen elérte a 100 000 fajta szalvétából álló gyűjteményt, csakhogy a bekerülés feltételeit a gyűjtemény rohamos növekedésével egyre nehezebb teljesíteni. Egyrészt valamennyi darabot láthatóvá kell tenni, csakhogy ehhez a lakás már nem elegendő, legalább egy futballpályára lenne szüksége. Meg jó sok emberre, aki segít a szétrakásban.

Azután látnia kell egy közjegyzőnek, a település polgármesterének, újságíróknak, tévéseknek, akik egyúttal írásban igazolják  a rekordot. De témák szerint is meg kell szalvétáit számlálnia, majd életrajzot írni, s miután minden megvan, valamennyi dokumentumot angolra fordíttatni. Tonka a 21 000., a 30 300. és a 50 000. példánnyal is  világrekordot döntött, s mivel 3 alkalommal  saját rekordját tudta megdönteni, ezért jogosult a Guiness World Record logo használatára.

Már saját szalvétája is van

Természetesen szereti, ha mások is ízelítőt kaphatnak gyűjteményéből, ezért szívesen fogadja a kiállításokra szóló meghívásokat, láthatták már szalvétáit kétszer Királyhelmecen, egyszer-egyszer Nagykaposon, Besztercebányán és Dobóruszkán. Különösen szívesen emlékezik vissza a 2017-ben a Mailáth József Regionális Múzeumban bemutatott kiállításra, ahol egy egyedi fenyőfa készült 4070 szalvéta felhasználásával, a kiállításon egyébként 6500 darabot láthatott a közönség.

Áder János szalvétája
Fotó:  Zsebik Ildikó
Áder János szalvétája

2014-ben megszületett Antónia saját szalvétája: amelyen a szalvéták mellett a gyűjtő és az elismerései is helyet kaptak. Nagyon vágyik egy Pozsonyt ábrázoló szalvétára, de bármilyen új darabnak örülne, hiszen legfrissebb célja: elérni a 150 000 példányt.

Szlovákia és Magyarország államfőitől is kapott egy-egy aláírt szalvétát, Áder Jánosét egyenesen anyósa, Herczeg Melinda, illetve Szili Katalin kézbesítette. Meglévő gyűjteményének az értéke nagyjából egy családi ház értékével ér fel.

De nemcsak a feleség, a férj is rekorder, hiszen betéve tudja azt, hogy a szlovák, illetve a magyar naptár szerint az év adott napján kik ünneplik névnapjukat.

 

szalvetaagy.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!