2021. október 24., 20:01

Az obi-ugorok és a Vámbéry-kultusz Dunaszerdahelyen

Egyedi és utánozhatatlan, kettős kiállítás nyílt a legközelebbi nyelvrokonaink, a Nyugat-Szibériában, Hanti-Mansi Autonóm Körzetben élő hantik (osztjákok) és mansik (vogulok) népéről, valamint Egy magyar dervis Közép-Ázsiában – A keletkutató Vámbéry Ármin címmel a Csallóközi Múzeum kiállítótermében. Most zajlott ugyanis a XXI. Vámbéry Napok rendezvénye, amelynek keretében megrendezték a XIX. Nemzetközi Vámbéry Konferenciát is.

Vámbéry Napok és Konferencia
Fotó: Reczai Lilla

A huszonegyedik alkalommal megrendezett háromnapos Vámbéry Napok legelső eseménye az „Egy magyar dervis Közép-Ázsiában – A keletkutató Vámbéry Ármin“ című vándorkiállítás ünnepélyes megnyitója volt, amelynek a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum adott otthont. A tárlatot megelőzte a múzeumba meghirdetett Obi-ugorok: Mesélő múlt jövőt kereső jelen című kiállítás, amelynek különleges vendége, az online térből bekapcsolódó Ľudmila Alexandrovna Alfjorova volt. Alfjorova az oroszországi Hanti-Manszijszkban székelő Torum Maa múzeum-skanzen igazgatója. A két kiállítás szorosan egymásra épült, a dunaszerdahelyi látogatók elsőként nyerhettek betekintést legközelebbi nyelvrokonaink életmódjába, sámánjainak tevékenységébe és a rénszarvastenyésztés mindennapjaiba. A vándorkiállítás egész Szlovákiában egyedinek tekinthető.

Vámbéry Napok és Konferencia
A kiállítás iránt nagy volt az érdeklődés
Fotó:  Reczai Lilla

Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója úgy fogalmazott a kiállítással kapcsolatban, hogy a hantik és a mansik népe szintén a globalizációval küszködik odahaza, mi pedig itt kisebbségként élünk Szlovákia területén, ezért is érdemes tanulmányozni a kultúrájukat.

Fontosnak tartom, hogy minél több emberhez eljusson a kultuszuk, mint ahogy Vámbéryé is eljutott világszerte

– fogalmazott.

Vámbéry Napok és Konferencia
Nagy Iván múzeumigazgató és Tilajčik Edit, az est műsorvezetője
Fotó:  Reczai Lilla

Mázsár László, a tárlat kurátora feltette a kérdést: "Mi az obi-ugorok ősi szellemi értéke, amelyet az uralkodó civilizáció földünkön rég elfelejtett, megtaposott vagy elhajított? Vannak, akik rettenetes képet festenek róluk, de jelenlétük (…) a kozmikus rendbe csatolja vissza az embert" – tette hozzá Mázsár. 

Vámbéry Napok és Konferencia
Mázsár László kurátor
Fotó:  Reczai Lilla

Az este egyik fénypontja volt a somorjai Varkocs zenekar ksi koncertje. A tárlaton a Nemzetközi Türktanács főtitkára, Dusen Kasseinov is megjelent, aki emlékeztette a jelenlévőket, hogy a kiállítás azért is jött létre, hogy megismerjük azt a Vámbéry Ármint, aki egész életét a turkológiának, a török-magyar rokonság védelmének szentelte. A rendezvényt Kazahsztán képviseletében Roman Vasziljenko nagykövet is meglátogatta. 

Vámbéry Napok és Konferencia
A képen középen: Dusen Kasseinov és Roman Vasziljenko
Fotó:  Reczai Lilla

A tárlaton Zimonyi István professzor, a Vámbéry Tudományos Kollégium tagja bemutatta a XIX. Nemzetközi Vámbéry Konferencia előadásaiból készült "...bizalommal és lelki derűvel..." című kötetet.

Vámbéry Napok és Konferencia
Zimonyi István professzor méltatja a kötetet.
Fotó:  Reczai Lilla

A Vámbéry-kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Keleti Gyűjteménye anyagából, a PAIGEO Alapítvány támogatásával 2019-ben megrendezett kiállítás alapján valósult meg, amelynek kurátorai Kelecsényi Ágnes és Kovács Nándor Erik, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai, az akadémia könyvtárának szakemberei.

Vámbéry Napok és Konferencia
Hodossy Gyula igazgató, Kelecsényi Ágnes kurátor és Dobrovits Mihály turkológus.
Fotó:  Reczai Lilla

Mindemellett a tudományos konferenciára érkezőket és a külföldi vendégeket is megajándékozta Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán, valamint a vendégek is készültek ajándékkal a konferencián részt vevőknek. 

Vámbéry Napok és Konferencia
Hájos Zoltán és Dusen Kasseinov
Fotó:  Reczai Lilla

A Vámbéry Konferenciát Dobrovits Mihály, a Vámbéry Tudományos Kollégium elnöke, egyetemi docens irányította, levezető elnöke Fibi Sándor volt. Az előadók között szerepelt Kovács Attila, Tüske László, Dallos Edina, Gabriel Pirický, Dominik Čisárik, Kiss László, Zimonyi István, Kovács Szilvia, Uhrman Iván, Darkó Jenő, Madaras László, Dobrovits Mihály, Aslan Margit, Seres István és még sokan mások. A helyszín ezúttal a dunaszerdahelyi Legend szálló konferenciaterme volt. 

Vámbéry Napok és Konferencia
Hodossy Gyula köszönti az egybegyűlteket
Fotó:  Reczai Lilla

A Vámbéry Napok egyik hagyományos programja közé tartozik a koszorúzás, ezúttal Vámbéry ülőszobrára vitték az emlékezés virágait a meghívott vendégek. A koszorúzáson Gabriel Pirický mondott beszédet, aki kijelentette, hogy Szlovákiában a turkológia jelenleg hibernált állapotban van jelen, és még egyetemi kurzus sincs az országban, amely fontos lenne a jövő generációjának. 

Vámbéry Napok és Konferencia
Gabriel Pirický beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

A konferencián Hodossy Gyula ünnepélyes keretek között átadta a Vámbéry-díjat, amelyet minden évben kiosztanak az arra érdemes tudóstársnak. Idén Gabriel Pirický turkológus vette át az elismerést, akinek laudációját Kovács Attila iszlamológus tárta a konferencia résztvevői elé. 

Vámbéry Napok és Konferencia
Gabriel Pirický a díjjal
Fotó:  Reczai Lilla

A Vámbéry-kultuszról Dunaszerdahelyen minden alkalommal méltóképpen emlékeznek meg a szakavatottak és a tudomány képviselői. Ezt a hagyományt ápolni kell és továbbadni a jövő nemzedékének. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.