2020. november 24., 11:22

Az izgalom biológiája – kiállítás Selye János életéről Párkányban

Több múzeum összefogásának eredményeképpen láthatunk a Párkányi Városi Múzeumban egy sokakat megszólító kiállítást Selye János világhírű kutatóorvosunkról Az izgalom biológiája címmel. Életét panelokon követhetjük, emellett egy korabeli kis laboratórium tárgyait is szemügyre vehetjük, valamint a tudós több személyes dokumentumát.

Juhász Gyula a múzeum vezetője kalauzol végig a tárlaton

Vasárnap délután én és fiatal ismerősöm vagyunk az egyedüli vendégek és Juhász Gyula a múzeum vezetője kalauzol végig a kiállításon. Egyébként sajnos a múzeum is megsínylette a vírusjárványt. A városvezetés 30 százalékra csökkentette a működését, így az a legjobb, ha előzetes megbeszélés után látogatunk el a múzeumba.

Már a bejáratnál kapunk egy megszívlelendő bölcsességet Selye Jánostól:

A boldogság és a siker kulcsa minden életpályán az őszinte, kiegyensúlyozott és megértő magatartás önmagunkkal és másokkal szemben.”
Selye kiállítás

A kiállítás kezdetén bemutatkozik az a három komáromi intézmény, amelyek a nevét viselik: a gimnázium, az egyetem és a kórház. Bepillanthatunk a családja életébe, a XX. század eleji Komárom városába. Édesapjával ellentétben nem gyakorló, hanem kutatóorvosként kívánt szolgálni. 1924-ben felvették a prágai Német Egyetem Orvosi Karára.

Erről az időszakról így vall Selye:

Amikor tizennyolc éves koromban felvettek az orvosi egyetemre, annyira megragadtak az élet és betegség kutatásában rejlő lehetőségek, hogy minden nap négy órakor keltem, és kevés megszakítással este hatig tanultam.”
Selye kiállítás

Selye János 1945-től a kanadai Montréálban élt és dolgozott. Emellett az amerikai hadsereg általános sebészeti tanácsadójaként működött. Az élettan számos területével, az endokrinológiával, a szívvel kapcsolatos szövetelhalás kérdésével, a kalcium-anyagcserével, a szteroid-érzéstelenítés problémáival foglalkozott. Munkásságának csúcspontja a stresszelmélet kidolgozása volt.

Selye kiállítás

A professzor számára, aki tudatosan készült a kutatói pályára, laboratóriuma második otthona volt. Még vasár- és ünnepnap se mulasztotta el a laboratóriumi munkát. Hihetetlen volt munkabírása és munkatempója. Az Álomtól a felfedezésig című könyvében maga írja le egy napját. Ebből megtudhatjuk, hogy minden nap ötkor ébredt. A torna, a jéghideg fürdő és reggeli után 6.30-kor már az intézetben dolgozott. Nagy koncentrációt és energiát kívánó munkákat mindig a reggeli órákban végezte el, majd azok a munkálatok következtek, amikor szüksége volt a munkatársak jelenlétére. A fennmaradó időt a mikroszkóp mellett vagy olvasással töltötte. Még otthonában is szigorú beosztással élt.

Élete során 40 könyvet írt és mintegy 1700 szakcikket. Máig sokszor és sokan merítenek munkásságából. Ő az, akit a legtöbbször terjesztettek fel Nobel-díjra, de sosem ítélték meg számára.

Juhász Gyula a tárlatvezetés végén hangsúlyozta, szívesen várnak a kiállításra csoportokat, osztályokat, akik még kisfilmet is megtekinthetnek a tudós életéről. A kiállítás kurátora a Duna Menti Múzeum igazgatója, Csütörtöky József is örömmel vállalná be egy-két nyílt óra megtartását.

A kiállítás 2021. február 15-ig tekinthető meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.