2021. július 6., 20:08
Frissítve: 17:06

Az ingázók eltorlaszolták a határátkelőhelyeket, az egészségügyi tárca új intézkedéseit kritizálják

A határmenti falvakból érkező ingázók vasárnap több határátkelőhelyet is blokkoltak, ezzel is tiltakozásukat fejezték ki az egészségügyi minisztérium új intézkedéseivel kapcsolatban, amelyek véleményük szerint csak bonyolítják a határátkelést.  

ingazok_tv_markiza
Ingázók tüntetnek a határokon.
Fotó: TV Noviny/Markíza

A határmenti falvakból érkező ingázók vasárnap több határátkelőhelyet is blokkoltak. A tüntető ingázók az egészségügyi tárca azon új intézkedéseire figyelmeztettek, amelyek bonyolítják számukra a határátlépést.

Kijelentették, ha péntekig nem változtatja meg a tárca a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket, pénteken az összes határátkelőhelyet leblokkolják.

Az ingázók vasárnap a Miavai járásban található Verbócon, a cseh-szlovák határon található Gázlós/Brodské – Lanžhot átkelőhelyen tüntettek, illetve egy nagyobb csoport teljesen elzárta a Pozsony körzetébe tartozó Dunacsún-Rajka átkelőhelyet is. Ez utóbbi csak este 22 óra után lett átjárható.

Ma reggel már a szlovák-osztrák határon található Berg átkelőhelyen nem alakultak ki dugók, a forgalom is zökkenőmentes volt. Ugyanakkor a cseh-szlovák határon nem volt ilyen rózsás a helyzet. Amikor a rendőrök ebédszünetre mentek, a feldühödött emberek egyszerűen félretolták a kordonokat, és autóikkal átmentek a lezárt átjárókon.  
Az egészségügyi minisztérium nem érti az elégedetlenkedőket

Az ingázók azt követelik, úgy ahogy eddig is, ebben az esetben is kapjanak kivételt a szabályok alól. Az egészségügyi minisztérium viszont nem érti az ingázók elégedetlenkedését.

A Közegészségügyi Hivatal új rendeletének köszönhetően július 9-től éppen hogy egyszerűsödik a határokon túl élő emberek mozgása”

– reagált Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője az ingázók azon kritikáira, hogy az egész rendszer túl bonyolult.

Eliášová kiemelte, a beoltottak számára nem lesz kötelező tesztet végezni, és újonnan beoltottnak számítanak azok a személyek is, akik megkapták a koronavírus-elleni oltás első adagját. Emellett a beoltottak számára július 9-i hatállyal elegendő félévente regisztrálni az e-Hranicán.

ingazok2_tv_markiza
Rendőrségi ellenőrzések az osztrák-szlovák határokon.
Fotó:  TV Noviny/Markíza

Ugyanakkor azon személyek, akik nincsenek beoltva, kötelesek negatív koronavírus-tesztet felmutatni. „Azon be nem oltott szlovákiai állampolgároknak, akik a határátkelőhelytől 100 kilométerre a szomszédos állam határterületén rendelkeznek állandó- avagy ideiglenes lakhellyel, a Közegészségügyi Hivatal július 9-től érvényben lévő rendelete alapján negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, amely nem régebbi 7 napnál” – ismertette Eliášová.

A Covid-igazolványon, illetve az oltási tanúsítványon kívül, más országokból származó tanúsítványokkal is lehetséges igazolni magunkat Szlovákiában. Egyedüli feltétel az, hogy ezen tanúsítvány szlovák, cseh vagy angol nyelven legyen.
Szigorú ellenőrzések a határokon  
A rendőrség arra kérik az embereket, készítsék el a szükséges irataikat, mivel szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd az átkelőhelyeken várakozó autókat, de a vonatokon és repülőtereken is végeznek hasonló ellenőrzéseket. Ugyanakkor már most vannak olyan átkelőhelyek, ahol mindent autót átnéznek a rendőrök.

Az ellenőrzések mellett a rendőrség mintegy 30 kisebb határátkelőhelyet zárt le a cseh-, a magyar- és a lengyel határokon. Mutatjuk a listát mely határátkelőhelyeken nem lehet átmenni:

Ausztria:

Pozsony (Köpcsényi út) - Kittsee

Magyarország:

Nagykövesd - Pácin
Újhely/Slovenské Nové Mesto - Sátoraljaújhely
Eszkáros/Skároš - Hollóháza
Domica - Aggtelek
Tajti/Tachty - Cered
Kalonda - Ipolytarnóc

Lengyelország:

Palota - Radoszyce
Alsópagony/Nižná Polianka - Ožena
Biharó/Becherov - Konieczna
Kuró/Kurov - Muszynka
Csércs/Čirč - Leluchów
Lysá nad Dunajcom - Niedzica
Javorina/Tatranská Javorina - Lysa Poľana
Szuchahora/Suchá Hora - Chocholów
Bobró/Bobrov - Winiarczykówka
Novoty/Novoť - Ujsoly.

Csehország:

Csaca/Čadca - Milošová - Šance
Vöröskő/Červený Kameň - Nedašova Lhota
Felsőszernye/Horné Srnie - Brumov - Bylnice
Újbosác/Nová Bošáca - Březová
Morvamogyoród/Moravské Lieskové - Strání
Verbóc/Vrbovce - Velká nad Veličkou
Szakolca/Skalica - Sudoměřice
Gázlós/Brodské - Lanžhot
továbbá a Kohútka, Drétoma/Drietoma – Liešna rész, Ómiava/Stará Myjava, Kykula, Predpoloma, és Javorina közúti átkelők.

Kotleba képviselője rendőrre támadt egy határmenti tüntetésen

Kedden nem sokkal 16 óra után a Trencséni járásban található felsőszernyei határátkelőhelyen tartott tüntetésen a rendőrök őrizetbe vették Peter Krupát, a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) parlamenti képviselőjét. Krupa állítólag egy rendőrre támadt rá, aki könnyebb kézsérüléseket szenvedett. 

A rendőrség teljességgel uralja a helyzet, érthetetlen, ha egyes személyek a rendőrökön töltik ki haragjukat, akik csak a kormányhatározatból fakadó kötelezettségeiket végzik”

– mondta az eset kapcsán Peter Kovařík rendőrfőnök.

Kovařík arra kérte a nyilvánosságot, tartsák tiszteletben a rendőrök utasításait, és ne kezdeményezzenek felesleges konfliktusokat. Ez ugyanis minden olyan személyt fékezni fog, aki probléma nélkül szeretne átkelni a határokon. A fegyelem viszont felgyorsítja az egész átjárást.

A szociális hálón olyan hírek is keringenek, hogy a rendőr támadt Peter Krupára, és nem fordítva. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.