2020. augusztus 24., 17:33

Az igazi búcsú a szívekben lakozik

Kulturális fesztivált tartottak a mátyusföldi Nádszeg nagyközségben a Szent István napi búcsú alkalmából. A Szent Istváni szellemi örökség jegyében megtartott, háromnapos emlékünnepséget méltón, a Kormorán zenekar koncertjével zárták Nádszegen. Záróakkordként erőteljesen és szilárd magyarságtudattal csendült fel a magyar és székely Himnusz a Szent István templom árnyékában.

Médialapozó
Fotó: Baros Róbert

Az államalapítás évfordulója körüli napok mindig különleges ünnepnek számítanak az erős katolikus hitet tartó nádszegiek számára, hiszen a gyönyörű templom, amely a falu főterének eklektikus dísze Szent István király tiszteletére van felszentelve.

A templombúcsúi alkalmat immár hatodik éve ünneplik fesztivállal a mátyusföldi faluban. Az utóbbi két évben a fesztivál elvesztette falunapos jellegét, és inkább egy színvonalas, minőségi kultúrában gazdag ünneppé nőtte ki magát, amelynek a lampionokkal, kellemes, csendes fényekkel megvilágított, kopjafával, emlékművekkel és Szent István szoborral díszített templomkert ad méltó otthont

– tudjuk meg Kacz Évától, Nádszeg polgármesterétől. A templombúcsú ünnepén a faluban kiállították a magyar Szent Korona és a koronaékszerek vasból készített másolatát. A rekonstrukciók Panyik Imre díszmű-lakatosmester kezei által készültek.

A néptáncos kultúra

Az idei Szent István napokat pénteken néptáncos kultúrával, a Csallóközi néptáncegyüttes Azonosságok és másságok című műsorával nyitották meg. Ennek az előadásnak a különlegessége, hogy az együttes vezetője, Oláh Attila azokat a táncokat szedte csokorba, amelyekben fellelhető a magyarok mellett élő népek, valamint a magyarság tánckultúrájának egymásra hatása. A nádszegiek így Szent István üzenetét továbbgondolva olyan tánckoreográfiákkal ismerkedhettek meg, amelyek szomszédos tájegységek néphagyományát, szokásait mutatják be.

nadszeg_szent_istvan_napok_2.jpg
Fotó:  Baros Róbert
Csallóközi néptáncegyüttes

A szombati napon búcsúi szentmisére hívták a falu népét a Szent István templom harangjai.

A liturgiát az államalapító király szobrának megkoszorúzása követte. Kacz Éva polgármester nem hagyományos retorikai beszéddel készült faluja lakóinak, mint elmondta, szereti az ünnepeket kicsit „elnádszegiesíteni”, megtalálni azokat a motívumokat, pillanatokat, amiért egy-egy ünnep fontos lehet Nádszeg számára.

Vállaljuk fel...
Az igazi búcsú a szívekben, a bűnbánat és a bűnbocsának kegyelmében nyilvánul meg, nem a körhinták és a céllövöldék számában

– hangsúlyozta Nádszeg vezetője, célozva az értékekre. Példaként állította Szent Istvánt az emberek elé, aki nem csak elképzelt egy értékes államot, hanem tenni is akart és tudott a magyarság jövőjének érdekében.

nadszeg_szent_istvan_napok_4.jpg
Fotó:  Baros Róbert
Kacz Éva ünnepi beszéde
Próbáljuk meg mi is elképzelni, hogyan szeretnénk látni Nádszeget évek múlva. Szemétben, belvízben fuldokló, magyarságát szégyenlő és megszólalni bátortalan közösséget képzelünk el? A nádszegiek nem ilyenek. De tennünk is kell ez ellen. Vállaljuk fel, hogy házat, telket nem adunk el idegennek. Részesítsük a nádszegit előnyben, ha nem megy, akkor legalább a magyar embert

– hangzottak Kacz Éva intő, erős üzenetet hordozó szavai, amelyek a fenyegető asszimiláció megállítása érdekében üzennek.

Az ünnep, az összetartás és a keresztény értékek fontosságára hívta fel a figyelmet koszorúzási beszédében az MKP elnöke, Forró Krisztián is. 

Az erős közösségben nincs helye a széthúzásnak. Tudatosítanunk kell, közösségünk valamennyi tagja felelős azért, hogy az egység létrejöjjön. Valamennyi felvidéki magyar felelőssége eldönteni, hogy egy erős közösség része kíván-e lenni, amely érvényesíteni akarja és tudja a jogait, vagy egy belső feszültségekkel gyengített közösségé, amelyet őszi falevélként fúj szét a legkisebb szellő is

- hangsúlyozta Forró.

nadszeg_szent_istvan_napok_5.jpg
Fotó:  Baros Róbert
Koszorúzás
​​​​​​
Ki szívét osztja szét

A koszorúzásnál közreműködött a nádszegi Zsálya énekkar, a nádszegi fúvósok és a nádszegi Alapiskola diákjai. A hivatalos beszédeket követően a szombat este a szórakozásé és a minőségi zenéé volt. Szarka Gyula Bor és lányka lemezéről adott koncertet, őt pedig Derzsi György és a Gipsy projekt követte a színpadon. Vasárnap késő délután a Golddies swing stílusban adott koncertje után a legendás, folk-rock zenét jástzó Kormoránt köszöntötték Nádszeg színpadán, ahol mindig jó magyarnak lenni. A Kormorán a hagyományokat betartva ezúttal is a magyar és a székely Himnusz közös éneklésével zárta a fényes fesztivált.

A Kormorán zenekar alapítójával, Koltay Gergellyel készített interjúnkat a Magyar7 lap következő számában olvashatják. 

nadszeg_szent_istvan_napok_2.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék