Az idén is feltárultak a pajta titkai

Bokor Klára 2018. szeptember 16., 17:35

Így nyár végén, szüret idején megtelik a szőgyéni tájház pajta előtti tere, hogy a délután és az este folyamán fokozatosan feltárja titkait egy elfeledett világ. Szállt az ének, pörgött a szoknya, szólt a muzsika, a helyiek mellett Szőgyén testvértelepüléseinek – Tata, Bajót, Dunabogdány – néphagyományőrző csoportjai is felléptek az újonnan megnyert színpadon.

A pajta előtt üldögélve

Szarka Andrea, a Csongrády Lajos Alapiskola igazgatója, ötletgazdája és egyik szervezője a Pajta Titkoknak.

„Tizenegy éve az Iglice Néptáncegyüttes és a Csiribiri Játszóház közös szervezésében kezdődött a Pajta Fesztivál, melyhez a későbbiekben a Thain János Múzeum mellett működő Szőgyéni Tájház és Múzeum is csatlakozott.  Elsődleges volt a rendezvény népi jellege, amely gyakran kiegészült a falunkban hagyományos szüreti felvonulással. A cél az őseink által ránk hagyományozott szellemi örökség megtartása, megismertetése, népszerűsítése volt. Ebben a szellemben állt össze évről évre a rendezvény programja. Az évek során maradtunk a népi vonalnál, de hogy közelebb hozzuk ezt a műfajt a mai kor emberéhez, hogy szélesebb rétegeket szólítsunk meg, Melecsky Beáta szervezőtársammal  úgy gondoltuk, hogy kerüljenek színpadra a népzene modern kori feldolgozásai is, megérintve azokat a hallgatókat is, akik eddig távol érezték magukat a népi kultúrától. E változás inspirálta a névváltoztatást is, így hat éve Pajta Titkok a rendezvény neve" – idézte a kezdeti éveket Andrea.

Képgalériánk:
Hozzáfogtak a bajótiak a pörkölt elkészítéséhez

A hordozható, fedett színpadot a Cultplay-projekt keretében nyerte meg a község. Erős, modern és a  10 x 8 méteres sátrat  egyéb módokon is ki tudják majd használni.  Ezen az ünnepségen méltó módon sikerült felavatni, hiszen a bajóti Jázmin Népviseletes Asszonykórus, a tatai Pötörke Néptáncegyesület, a szőgyéni csoportok – az Iglice Néptáncegyüttes, a Szőlővirág Asszonykórus és a Dalkör mellett felléptek Tóth Éva és Leblanc Győző, valamint a 2018-as Pro Traditione díj tulajdonosa, a Pósfa zenekar.

Képgalériánk:
A szőgyéni Szőlővirág Asszonykórus

A tájház udvarán hazai termékek egész sora várta a látogatókat – Laczkó Szilvia finom rétesei, Dékányék híres kemencés lepénye, a Kunyik Erika által sütött lagzis kalács, helyi termelők borai és nem utolsó sorban a bajóti és szőgyéni csapat katlanban főtt pörköltje és gulyása. A Csiribiri Játszóház pedig kézműves-foglalkozásokkal örvendeztette meg a gyerekeket. A résztvevők a Great Company Band zenéjére szórakoztak késő estig. A rendezvény fő támogatója Szőgyén Község Önkormányzata volt.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS