2022. július 30., 18:35

Az eső ellenére is megtartották az I. Nagymegyeri Termelői Piacot

A helyi Lebeco pékség és a Görföl Center vezetősége a kedvezőtlen időjárás ellenére is megrendezte az első termelői piacot Nagymegyeren, amelynek új helyszíne a Lebeco pékség mellett található, újonnan felállított, fedett piactér volt. 

I. Nagymegyeri Termelői Piac
Fotó: Reczai Lilla

Ezelőtt is tartottak piacokat Nagymegyeren, de mostantól az újonnan kialakított helyszínen várják majd a piacozókat szerdán és szombaton a csallóközi és mátyusföldi termelők. 

I. Nagymegyeri Termelői Piac
Fotó:  Reczai Lilla
Harmincöt jelentkező volt az állandó eladókon kívül (akik már azelőtt is árulták a nagymegyeri piacon portékáikat), ebből húsz árus vett részt a rendezvényen, a többiek a szakadó eső miatt visszamondták a részvételt. A Lebeco pékség nemrég új tulajdonoshoz került, Lévai Leonárd ötlete volt a termelői piac is, akivel aztán úgy gondoltuk, hogy a pékség és a Görföl Center körül állandó piacteret alakítunk ki. Az építmény hivatalos átadása a napokban történt meg, vagyis a mai nappal hivatalosan is átadtuk az új piacteret. A hagyományteremtés tulajdonképpen nem fő célunk, mivel számos egyéb termelői piac működik szerte a Csallóközben. Legközelebb októberben szeretnénk közös piacot szervezni, majd pedig a karácsonyváró időszakot szeretnénk megcélozni" 

– fejtette ki Görföl Vilmos, a Görföl Center tulajdonosa.

Görföl nagyon pozitívan értékelte az első termelői piac lebonyolítását, bár sajnálta, hogy a vásárlók és a turisták jelentős része az eső miatt kénytelen volt otthon maradni. Ellenben azért jócskán akadtak látogatók, akik mindenképpen vásároltak és jól elbeszélgettek az árusokkal. 

I. Nagymegyeri Termelői Piac
Fotó:  Reczai Lilla

Az egyik asztalon aranyos, visszafogott, különféle formákkal és figurákkal ellátott fatáblákat figyeltem meg, amelyeket gusztusosan helyeztek el az árusok az asztalon. 

Szociális cég vagyunk, amely egészségileg sérült emberekkel foglakozik és kézműves – fából, valamint kerámiából készült – tárgyakat alkotunk a tagjainkkal. Igyekszünk hasznos termékeket készíteni, például kulcstartókat, ajtótáblákat, anyagból készült ajtófogókat, amelyeknek valódi funkciójuk van"

– mondta el a pozsonyeperjesi Fucsek Nóra és az alsószeli Szarka Gabriella kézművespáros.

I. Nagymegyeri Termelői Piac
Fotó:  Reczai Lilla

A nagymegyeri Nagy Róbert méhész fajtamézet kínált, a virágméztől, az akácmézen át, egészen a krémmézen keresztül minden volt az asztalán. A gesztenyeméz egészen különlegesen hatott számomra. 

A feleségem és én fajtamézeket termelünk, a folytonos vándorlásnak köszönhetően. Negyven méhcsaládunk van, vagyis amit a méhek megtermelnek, abból igyekszünk szépen gazdálkodni, s létrehozni a finom termékeket. Mindent az előírásoknak megfelelően készítünk el, s mi is csak akkor mehetünk vándorolni, ha a méhek is megfelelnek az ellenőrök által felállított feltételeknek"

– nyilatkozta portálunknak a mosolygós Nagy Róbert. 

Zuzmóképeket most láttam először – többnyire fákat ábrázolnak, amelyeknek a koronája készül a puha növényből –, ezért mindenképpen szerettem volna kifaggatni azt a hölgyet, aki ezekkel a termékekkel érkezett a piacra. 

Stabilizált zuzmóból készülnek ezek az emléktárgyak, nem igényelnek semmiféle gondoskodást, sőt nem szabad kimondottan napfénynek kitenni őket. Csak belső díszítésnek használható. Novembertől foglalkozom a zuzmóképek készítésével, amikor is elvégeztem ezzel kapcsolatban egy tanfolyamot. Két óra alatt készülnek a képek, a fotókat kinyomtatom, majd a fa törzsét készítem el kötélből, aztán pedig felragasztom a zuzmót. A zuzmót rendelem, de mielőtt foglalkoznék vele, meg kell tisztítanom a fölösleges tűlevelektől, amelyek az erdőből származnak"

–  mondta el részletesen a csilizradványi Duborszká Petra. 

I. Nagymegyeri Termelői Piac
Fotó:  Reczai Lilla

A kézműves ékszerek és egyéb termékek mellett volt lehetőség friss zöldség és gyümölcs vásárlására, valamint szappanokat, olajokat is beszerezhettek az érdeklődők.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.