2021. augusztus 30., 19:24

Az értékekre összpontosítottak a fülekpüspöki falunapon

Ünnepi szentmise, kiállítás, ételkóstoló és gazdag kultúrműsor várta a hétvégén Fülekpüspökibe látogatókat, ahol 13. alkalommal rendeztek falunapot, valamint a község első írásos emlékének 775. évfordulójáról is megemlékeztek.

Fülekpüspöki falunap
Médialapozó
Fotó: Teleki Béla

Az ünnepség a Szent István király-templomban kezdődött, majd a sportpályán folytatódott, ahol minden korosztály megtalálta a számára kedvére való elfoglaltságot. A hagyományos ételkóstolónak minden évben nagy sikere van. Idén sem volt az másképp! A faluban élő nemzetiségek mindegyike konyhája jellegzetes ételeit készítette el, az érdeklődők nagy örömére. Válogatni lehetett a halászlé, a gulyás, a juhtúrós sztrapacska, a bodak- más néven cigánykenyér, és sok más finomság között.

A nap legfontosabb mozzanata a „Két Püspöki Értékei” nevű pályázat záróünnepsége volt, melyben bemutatták a létrehozott Fülekpüspöki Települési Értéktárat.

Fülekpüspöki falunap
Kép forrása: Teleki Béla

Noskó László, Fülekpüspöki polgármestere ünnepi beszédében elmondta, ez a nap nem más, mint tisztelgés a település, valamint az elődök folyamatos munkája előtt. Majd köszönetet mondott a Szurdokpüspökieknek, hogy lehetőséget adtak az értékmegőrző munka megvalósítására.

„Felemelő érzés, hogy urai lettünk a kitűzött feladatnak, ami mindannyiunk felelőssége: megtartani, begyűjteni és tovább adni azokat a szellemi, kulturális, gasztronómiai, építészeti és szakrális értékeket, amit ránk bíztak elődeink, hogy tovább adjuk a jövő generációjának”- emelte ki beszédében.

Majd Géczi László Miklósné, a Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület és a Szurdokpüspöki Települési Értéktár Bizottság elnöke vette át a szót, aki a közös pályázatot ismertette. Elmondta: a két Püspöki még 2020-ban reagált a magyar agrárminisztérium felhívására, mely a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésére, népszerűsítésére, megismertetésére, megőrzésére és gondozására irányul. Kiemelte: Szurdokpüspökinek 2013 óta van értéktára, azóta hét olyan értéket gyűjtöttek, amelyeket a Nógrád Megyei Közgyűlés Értéktár Bizottsága Nógrádikum díjjal jutalmazott.

A település értéktár bizottságának munkája folyamatos, a gyűjtés, a kutatás mindennapos, felfedező, örömszerző munka”

- mondta.

Fülekpüspöki falunap
Kép forrása: Teleki Béla

A két Püspökit 40 éves testvéri barátság fűzi egymáshoz, mely megadta az alapot arra, hogy évszázados szokásaikat, hagyományaikat közösen építsék, fejlesszék.

„Fülekpüspöki úgy tudott folyamatosan fejlődni, hogy megőrizte múltjából az értékeket, hozzáadva a ma lehetőségeiből megvalósíthatókat. A magyarságukból fakadó sokszínűség gazdagítja a település mindennapjait. Csodálom azt az összetartást, amely lehetőséget ad Fülekpüspöki magyar közösségének, hogy úgy őrizze magyarságát, hogy kultúrájával gazdagítsa, színesítse, értékeivel bővítse országa értéktárát. Ehhez a nemes munkához szeretnénk hozzájárulni a közös pályázaton nyert támogatással”- hangsúlyozta Géczi László Miklósné.

A nyertes pályázatnak köszönhetően a Csiperke Hagyományőrző Gyermekcsoport népviselete és technikai felszereltsége gazdagodik, de egyéb területeken is hasznosul a támogatás. A megalakult Fülekpüspöki Települési Értéktár Bizottság értéknek választotta: az egyházi építészeti örökséget, a történelmi örökséget (Szent István szobor, Trianon emlékmű, 1848-as Szabadságharc emlékére állított kopjafa), a magyar nyelv őrzését (népdalok, népmesék, gyermekjátékok), a természeti értékeket, a falu gasztronómiai értékeit, valamint Fülekpüspöki falutörténetét.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár levelét Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnök helyettese olvasta fel. Az államtitkár úr sajnálatát fejezte ki, hogy személyesen nem tudott jelen lenni e fontos eseményen, amely élő példája a magyar nemzet határokon átnyúló összetartozásának. Márai Sándor gondolatait felidézve levelében írta: „Ez a kor mintha már csak élni akarna, szerep és küldetés nélkül. Én azt hiszem, így nem lehet élni”.

Fülekpüspöki falunap
Kép forrása: Teleki Béla

„Máraihoz hasonlóan én is azt gondolom, hogy küldetés nélkül az élet értelmetlen. Értelmetlen élnünk egy olyan világban, ahol a közöny, a beletörődés és a hallgatás az úr. Értelmetlen olyan világban élnünk, ahol az identitás, mint olyan, elveszőben van (…) Vállaljunk szerepet a közös jövő építésében és legyen mindannyiunk küldetése a magyar kultúra éltetése és örökítése”- hangsúlyozta levelében Potápi Árpád János. Majd köszönetét fejezte ki Géczi László Miklósnénak, Katona Évának és Noskó Lászlónak, hogy szívükön viselik a magyarság megmaradását határon innen és túl.

Végezetül mindkét településnek további sikeres és gyümölcsöző közös évtizedeket kívánt.

A délutáni órákban vette kezdetét a hagyományos kultúrműsor, melyben a két Püspöki megőrzött népdal, néptánc és népmese kincsét élvezhette a közönség. Színpadra lépett a Csiperke hagyományőrző gyermekcsoport, Mihalovics Erika és Zsófia népdalénekesek, Csank Mónika mesemondó, a testvértelepülés, Szurdokpüspöki hagyományőrző csoportja, illetve a kiscsillag tánccsoport, Tóth Viktória mesemondó és Agócs Sándor tárogatós. De nem hiányozhatott a Jázmin ragyolci női kar és a helyi Pro Musica Fülekpüspöki Női Kar sem. A színvonalas rendezvényt további kísérőprogramok és koncertek színesítették.

Fülekpüspöki falunap
+6 kép a galériában
Megosztás