2018. április 21., 12:18

Az érsekkétyi referendum előtt

Mielőtt ismertetnénk a 2018. április 21-én zajló érsekkétyi népszavazás eredményeit, érdemes felidézni az előzményeket, és összegyűjteni annak az okait, hogy vajon miért is mutatkozik hajlandóság a polgármester leváltására…

Érsekkéty
Fotó: Wikipedia

1999 – Érsekkétyen valaha egy református és egy katolikus iskola is működött egymástól függetlenül. Az államosítás után a katolikusból fejlődött ki az állami iskola, a tanulók létszáma viszont fokozatosan csökkent. A református egyház azért is döntött az iskola újjáélesztése mellett, mert 1998-ra már csupán hat tanuló látogatta a tanintézményt. Így alakul meg 1999-ben – a református egyház égisze alatt – az Érsekkétyi Egyházi Alapiskola, amely az önkormányzat egyik épületében kezdi meg működését. Az oktatási intézmény ezután fejlődésnek indul, amely az idők során egy sikeres teljes szervezettségű iskolává válik.

2003 – A református egyház az iskola mellett a helyi óvoda vezetését is átvállalja, innentől kezdve közös igazgatással működik az Érsekkétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda. Az önkormányzattal való együttműködés gördülékenyen zajlik, ugyanis az oktatási intézmény nincs bérleti díj fizetésére kötelezve, sőt a község évente 5000 eurós támogatással segíti az iskolát.

2014 – Önkormányzati választások zajlanak, mely során a korábbi polgármestert, Mikus Irént, a függetlenként induló Molnár Péter váltja. Az új polgármester azt szeretné, ha a helyi óvoda és az iskola fenntartója a község lenne. A református egyház erről a jogáról nem mond le, így a falu új vezetője választás elé állítja őket: vagy létrejön egy új összetételű iskolatanács (melynek tagjainak kiválasztásában a polgármester közreműködik), vagy nem kötnek új bérleti szerződést. Az új iskolatanács létrejön, és megköttetnek a bérleti szerződések is – igaz, csupán fél, illetve egy, másfél esztendőre.

2015. január – Az önkormányzati képviselők úgy döntenek, hogy a polgármester hatáskörébe utalják a bérleti szerződések előkészítésének és a díjak megszabásának jogát.

2015. március – A 127 szülő által aláírt petícióban arra kérik a falu vezetését, hogy maradjon a korábbi gyakorlatnál, már ami az óvoda és az iskola támogatását illeti. Ebben már említést tesznek a helyi népszavazás kiírásáról és a polgármester esetleges visszahívásáról is.

2015. március 23. – Testületi ülést tartanak, melynek elején az önkormányzati képviselők 4:3 arányban elutasítják a petíciót.

2017. február 21. – A Kétyi Református Egyházközség kérvényt terjeszt be az óvoda épületének megvételére. A református egyház óvodaprogramja lehetőséget nyújt az épület felújítására is.

2017. június 15. – A testületi ülésen megszavazzák a javaslatot, mely szerint a polgármesternek bérleti szerződést kellene kötnie az óvoda fenntartójával. Molnár Péter ezt megvétózza.

2017. június 29. – A testületi ülésen újra elfogadják a megvétózott javaslatot, megtörve így a polgármesteri vétót. A falu első embere ezután sem írja alá a bérleti szerződést.

2017. június 30. – Lejár az oktatási intézmény bérleti szerződése, a képviselő-testület ennek a meghosszabbítására szavaz – a polgármesteri vétó miatt két alkalommal is. A polgármester figyelmen kívül hagyja az új bérleti szerződést, majd az óvodaépület felújítását kezdeményezi. Ezért is szólítja fel az óvoda igazgatóját, hogy az épületből költözzenek ki. A szülők egy része tiltakozik, ugyanis nyári óvodára tartanának igényt.

2017. július 18. – Mivel a képviselő-testület nem hagyta jóvá az óvodaépület felújítását, így az ablakcserét sem, erre reagálva a polgármester egy feszítővas segítségével betör az épületbe. Hajdú Árpád, a tanintézmény igazgatója feljelentést tesz a polgármester ellen – hivatali jogkörrel való visszaélés miatt.

2017. július 21. – A szabad ég alatt megtartott rendkívüli testületi ülésen a képviselők szavaznak az óvoda épületének eladási szándékáról.

2017. augusztus 22. – A Lévai Járásbíróság meghozza döntését: Molnár Péternek le kell állítania a megkezdett felújítást, emellett a polgármestert az új bérleti szerződés aláírására kötelezik. A bírósági eljárás költségeit a községnek kell megtérítenie.

2017. szeptember 6. – Az óvoda ideiglenesen a helyi parókia épületében kezdi meg működését.

2017. december 22. – Két munkás – a polgármester közreműködésével – kiássa és betonnal önti be az iskola udvarán található emésztőgödör lefolyócsövét.

2017. december 27. – A testületi ülésen a képviselők nemmel szavaznak a felújításokra.

2018. január 3. – A polgármester a testületi döntéstől függetlenül munkások segítségével megkezdené a felújítási munkálatokat, a szülők viszont élő láncot alkotva megakadályozzák ezt.

2018. február 1. – A polgármester akadályozni próbálja a falu főellenőrének, Leszkó Ildikónak a munkáját, akit kiutasít a munkahelyeként szolgáló épületből.

2018. március 1. – A testületi ülésen jóváhagyják a polgármester leváltásáról szóló referendum kiírását, majd ennek napját április 21-ében határozzák meg.

2018. március 3. – Egy kétyi lakos, Peszeki István, levelet kap a polgármestertől, melyben 500 eurós bírság kifizetésére kötelezik, mivel nagyszülei házát úgy ajánlotta fel a helyi Csemadoknak – száz évre, évi egy euróért –, hogy előtte nem minősíttette át az ingatlant. Ebben a – tájházként működő épületben – fogják lebonyolítani a népszavazást.

2018. április 21. – A referendum napja, melyet egy – 218 érvényes aláírást tartalmazó – petícióval kényszerítettek ki. Innentől kezdve pedig az 503 kétyi választópolgáron múlik minden…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.