magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. május 26., 17:07

Az első magyar családi nap a nyitrai Kálvárián

Őszentsége Ferenc pápa 2021. március 19-től egészen 2022. június 26-ig meghirdette a Családok évét, és egy új lelkipásztori megközelítésre ösztönöz a családok irányába.

Nyitrai Kálvária
Fotó: wikipedia.org

A Szentatya tisztában van azzal, hogy a családokat rendkívül megterhelte a világjárvány, és sok pszichés, egészségügyi és gazdasági nehézségeket okozott, de még ezekben az időkben is egyértelműen kitűnt, amint azt szavai is bizonyítják:

A család a legerősebb támogató erő, mely az egész emberi és társadalmi közösség pótolhatatlan kincse marad. Támogassuk tehát a családot!

A család nélkülözhetetlen kötelékére azért van szükség, hogy éljünk és jól éljünk, hogy az emberiség testvéribbé váljon.” A Szentatya bátorít, hogy a mai helyzetben újra fedezzük fel a család rendkívüli értékét. Ezért többek között arra is bíztatja a híveket, hogy 2022. júniusában, a Családév ünnepi lezárásának részeként, minden egyházmegyében szervezzenek nagy családi programokat, eseményeket, találkozókat.

A Szentatya eme felszólításának eleget téve 2022. június 18-án a Nyitrai Egyházmegye külön a magyar családok számára ünnepi családnapot rendez.

Az esemény, bár egyházi rendezvény, mégis mélyen érinti az egész felvidéki magyarságot – és különösen annak legészakibb peremét, Zoboralját, – hiszen a maga nemében ez a rendezvény családi és nemzetépítő is egyben. Ráadásul az egyetlen ilyen jellegű esemény, amely a Felvidéken zajlik, és amelyből az egyházmegye szeretne hagyományt teremteni.

Sajnos egyetlen más itteni egyházmegyében sem terveznek ehhez hasonló magyar rendezvényt.

Így kiváló alkalom, hogy keresztény-katolikus hitünk mellett nemzeti hovatartozásunkat is megerősítse az egész Felvidék vonatkozásában.

Rendkívül fontos tehát, hogy a magyar családokat bátorítsuk, megerősítsük hitbeli és nemzeti hovatartozásukban, hogy alkalmat adjunk nekik a meghitt találkozásokra, a párbeszédre, a barátságok kiépítésére, az értékes közös időtöltésre, és ha szükséges, akkor konkrét tanúságot, bátorítást, tanácsot, segítségét nyújtsunk nekik, és lehetőséget adjunk nemzeti összetartozásunk megélésére is.

A rendezvényre a magyar hívek számára külön áldását adta dr. Viliam Judák nyitrai megyéspüspök is, aki maga is meglátogatja a rendezvényt,

amelynek helyéül a nyitrai Kálvária Zarándokközpontot rendelte el, ami ősrégi, még Mátyás királyunk idejére visszatekintő kegyhely. Rendelkezésünkre áll nemcsak a Nagyboldogasszony kegytemplom, hanem a zarándokközpont Missziós házának több előadóterme is, valamint a belső kertek, a kültéri szabadtéri oltártér és a rendezvénysátrak felállítására alkalmas füves terület. Így lehetőségünk nyílik arra, hogy párhuzamosan akár több programot is tudjunk kínálni az ide zarándokló magyar családok és hívek számára, neves anyaországi és felvidéki előadók és fellépők részvételével, akik pl. a 2021-es budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus arcai is voltak.

A gyerekek számára is a megfelelő programokat, környezetet, foglalkozást és őrzést biztosítunk, hogy a szülők zavartalanul vehessenek részt az egyes előadásokon és lelki programokon stb. Az eseményt az ünnepi szentmise után folytatni szeretnénk mindenkit megszólító minőségi kulturális rendezvénnyel és beszélgetésekkel.

Ilyen volumenű magyar lelki és kulturális eseményre óriási az igény a hívek és nem hívők részéről is. A nyitrai egyházmegye teljes lakosságának ugyanis mintegy 30%-a magyar anyanyelvű.

Rendkívül fontos tehát, hogy az egyházmegye szívében, az ősrégi Nyitrán, a megyéspüspök által rendelkezésre adott zarándokközpontban, amely még Mátyás király korára néz vissza, a magyar családok is méltó módon tudjanak ünnepelni, imádkozni, találkozni, művelődni és hogy minden korosztály eme eseményen megtalálja a lelki felüdülést.

Az ünnepi főpapi zarándok szentmise főcelebránsa Fazekas Zoltán Márton csornai premontrei apát, prépost-prelátus lesz, oltártestvérei pedig elsősorban a Nyitrai Egyházmegye magyar papjai.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.