Az artézi kútjairól híres Vágsellyén az ötből csak egynek a vize nem alkalmas a fogyasztásra

ma7 | TASR 2019. január 14., 19:08

A Vágsellyén található öt artézi kút közül négynek a vize alkalmas emberi fogyasztásra. Ez a vízminták kivizsgálásának a jegyzőkönyvéből derül ki.

A vízvizsgálat szerint az artézi víz fogyasztható a Felső és a Hviezdoslav utcán, a Szentháromság téren és a vágvecsei Pribina téren található kutakból. „A vízminta vizsgált paraméterei megfelelnek az Egészségügyi Minisztérium által megszabott feltételeknek” – áll a jegyzőkönyvben.

Az Alsó utcai kút vize ugyanakkor nem fogyasztható.

„Vágsellye az artézi kútjairól híres, és jó hír, hogy a legújabb vízvizsgálatok szerint öt kútból csak egynek rossz a vízminősége.

Mivel földalatti vízkészletről van szó, amelyet a természet befolyásol, a víz összetétele változó. A város ezért rendszeresen vizsgáltatja a víz minőségét”

– közölte Erika Kollerová, a Városi Hivatal munkatársa.

Hozzátette: az előző vizsgálat óta például a Szentháromság téren lévő kút vízminősége is megváltozott, egy bizonyos ideig ugyanis nem volt fogyasztásra alkalmas.

„A fizikai-kémiai vizsgálat során a szakemberek a víz különböző paramétereit vizsgálják. Például az arzén, higany, króm és más anyagok előfordulását. A mikrobiológiai vizsgálat során a baktériumok jelenlétét térképezik fel” – tette hozzá Kollerová.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS