2021. december 1., 08:33

Az Arriva nem ura a helyzetnek, Droba szerint a szerződés felmondása is szóba került

A Pozsony megye regionális közlekedését november 15-étől ellátó Arriva szállítócég nem teljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat, a kialakult helyzetet egyelőre nem sikerült megoldania, jelentette ki Juraj Droba megyeelnök keddi sajtótájékoztatóján. A megye első embere szerint ebben a helyzeteben három megoldás jöhet számításba.

Juraj Droba

Az első lehetséges megoldás, hogy az Arriva tárgyalásokat kezd a potenciális alvállalkozókkal, ami tudomása szerint már a múlt hét óta intenzíven zajlik, többek közt a szolgáltatást eddig nyújtó Slovak Lines céggel is. Amennyiben sikerül megegyezniük az alvállalkozókkal a hét végéig, a szállítási szolgáltatások már néhány napon belül 90 százalékos vagy ennél is nagyobb szintre növekedhetnének. A másik megoldás, hogy a jelenlegi ütemben folytatódik a buszsofőrök felvétele, alvállalkozók nélkül, ami azt jelenti, hogy még néhány hétig eltarthat a folyamat, a harmadik pedig az Arrivával kötött szerződés felmondása lenne.

Az Arriva jelenleg Pozsony megye regionális közlekedését 65%-os szinten képes biztosítani.

Ez november 15-e óta négy százalékos javulást jelent. Én érezhetőbb javulást kértem az utasok számára”

– jelentette ki a megyelnök. Droba a sajtótájékoztatón kijelentette, a megye nem jókedvéből írta ki a versenypályázatot, európai szabályok alapján történt a kiírás, maximum 15 éve elteltével ugyanis kötelesek versenypályázatot kiírni a szolgáltatás biztosítására, és ezt a versenypályázatot az Arriva nyerte meg, amely teljesítette a műszaki feltételeket és a legjobb ajánlatot nyújtotta.

Bár a gondokat nem mi idéztük elő, a tűzoltók szerepébe kerültünk, és most igyekszünk eloltani azt a tüzet, amit nem mi gyújtottunk meg. Számunkra is kellemetlen ez a helyzet, higgyék el”

– mondta Droba hozzáfűzve számára elfogadhatatlan, hogy egy nappal azelőtt kikerül a szállítócég honlapjára, hogy ez vagy az a járat közlekedni fog, és másnap mégsem jön. „Elfogadhatatlan az is, hogy várnak az iskolabuszokra, és azok nem jönnek, ami még a mai napi előfordul, ezeket az eseteket fogjuk a legkeményebben büntetni” – mondta   a megyeelnök.

A szerződés felmondása nem népszerű forgatókönyv

Droba szerint kiértékelték a szerződés felmondásának a lehetőségét is. Ennek azonban súlyos következményei vannak. „Új versenypályázatot kellene kiírnunk, közvetlen tárgyalásos eljárás formájában” – mondta Droba, hozzátéve, ez azonban a becslések szerint hat héttől két hónapig terjedő időszakra teljesen meghiúsíthatná a regionális közlekedést a megyében.

Ez a forgatókönyv nagyon nem népszerű, amit nem engedhetünk meg magunknak”

– mondta a megyeelnök, aki bízik abban, hogy az Arrivának végül sikerül megegyezni más alvállalkozókkal, és a gond így rövid időn belül megoldódhat.

A megyeelnök megerősítette azt is, hogy a szállítócég nem kerülheti el a büntetéseket az okozott gondokért, amelyek már most több száz ezer euróra rúgnak, és minden egyes nappal csak tovább növekednek, amíg nem sikerül a 90%-os szolgáltatási szintet elérnie a szállítócégnek, ahogyan azt a szolgáltatótól megrendelték.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.