2019. október 31., 17:42

Az állatorvosok mától nem látják el a chip nélküli kutyákat

Az állatorvosi ellátásról szóló törvény módosítása szerint 2019. október 31-ig kötelező minden kutya chipeltetése.

kutyachip.jpg
Fotó: Internet

A füleki önkormányzat nyilvántartása alapján majdnem ezer eb található a helyi háztartásokban, ebből közel 150 lakásokban. Számos kutya azonban nem szerepel a jegyzékben. A füleki városi rendőrség parancsnoka, Baláž Pavol elmondta, a közeljövőben az ebek gyakoribb ellenőrzését tervezik.

Amennyiben megállapítjuk, hogy egy kutya nincs bechipelve, az információt átadjuk a Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-bizottság Felügyeletének, amely jogosult a közigazgatási bírság kiszabására“

- összegezte.

A parancsnok arra is felhívta a figyelmet, hogy az ebek chipelése a kutyatulajdonosok érdekeit is szolgálja, mivel hiánya esetén a kiskedvencük egészségét is veszélyeztethetik.

Az új törvény szerint az állatorvosok nem láthatják el a chip nélküli kutyákat, mert ezért büntetés fenyegeti őket“

- zárta szavait. 

A mikrochip beültetése 10 euró körül mozog, a büntetés azonban ennél jóval több. A magánszemélyek által tartott kutya esetében a járási állatorvosi hivatal 50-től 800 euróig terjedő büntetést szabhat ki, jogi személynél pedig akár 3500 eurót is elérheti. A chippel nem rendelkező kóbor ebek menhelyre kerülnek, ahol szakszerűen ellátják és "bechipeltetik" őket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.