Alapy Gáspár szobra után Konkoly-Thege Miklósét avatják majd fel

Nagy Miskó Ildikó 2018. december 22., 16:10

Alapy Gáspár, Komárom egykori mártír polgármesterének szobrával gazdagodott a dunaparti város. A Palatinus Polgári Társulás által az Európa-udvarba tervezett 33 alkotás közül a december 21-én leleplezett a 21. a sorban. A zsidópártolása miatt a nyilasok áldozatává vált városatyáról Janzer Frigyes Munkácsy-díjas budapesti szobrászművész által készített mű korunk politikusait is mindenkori tisztességes magatartásra sarkallja.

Fotó: Palatinus PT

Életével fizetett a mindenkori emberségéért Komárom polgármestere

Alapy Gáspár a 20. századi magyar történelem észak-komáromi születésű, a városépítés terén páratlan érdemeket szerzett, ám méltatlanul kevéssé ismert alakja. A magyar belügyminiszter őt az első bécsi döntést követően, 1939. július 15-i hatállyal az egyesített Észak- és Dél-Komárom polgármesterévé nevezte ki.

Élete végéig, azaz a nyilas rémuralom térhódítása idején is ember maradt az embertelenségben. Egyedüli magyarországi polgármesterként emelte fel szavát a zsidótörvények és a deportálások ellen.

1945. február 5-én, 65 éves korában Dachauban halt mártírhalált. A jelenlegi városvezetőknek is érdemes megszívlelniük a jeles előd szállóigévé vált mondását: „Én esküt tettem rá, hogy minden polgár ügyét egyformán szolgálom”.

„Alapy Gáspár szobrának mindenképpen helye van az Európa-udvarban, ugyanis a mai zűrzavaros világunkban példa értékű lehet a mindenkori helytállása, mutatja a helyes utat számunkra. Azon kevés politikusok egyike, aki az önös érdekei helyett valóban a közérdeket helyezte előtérbe. A nemrég megválasztott városvezetőinknek is érdemes alaposan tanulmányozniuk az életművét“ – fogalmazott Litomericzky Nándor, a Palatinus Polgári Társulás elnöke.

Mindkét mártír: Esterházy és Alapy szobrát Janzer Frigyes készítette

Az Alapy-bronzszobor alkotójának kiválasztása kapcsán elmondta: „Miután a Palatinus Polgári Társuláson belül eldöntöttük, hogy éppen kinek a szobrát szeretnénk felállítani, közösen választottuk ki Janzer Frigyes Munkácsy-díjas budapesti szobrászművészt, akiről feltételeztük, hogy az elvárásainknak a legjobban eleget tudna tenni. Már korábban is megszolgálta a bizalmunkat, hiszen a szintén mártírhalált halt Esterházy János gróf szobrát is ő készítette el.

Az 1,40 méteres Alapy-szobor 2,50 méter magas talapzaton áll, bal kezében Komárom város kulcsát tartja“.

A szoboravató ünnepségen Disztl Antal, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa mondott ünnepi beszédet, majd a történelem viharai során kettészelt Komárom két polgármestere, Keszegh Béla és Molnár Attila közösen leplezte le az alkotást.

“Mivel Alapy Gáspár Dél-Komáromban kezdte közéleti pályafutását, s elsősorban a túlparton végzett áldásos városépítő tevékenységet, továbbá főként magyarországi támogatóknak, így Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének, köszönhető e tervünk megvalósulása, ezért Magyarország képviselőjét kértük fel az ünnepi szónoklatra” – árulta el a továbbiakban.

A rendezvényen közreműködött Domin István, Izsa község polgármestere, valamint Korpás Éva Külhoni Magyarságért és Fonogram- Díjas népdalénekes, valamint a több hangszeren játszó Madarász András zenész.

Konkoly-Thege Miklós, II. Rákóczi Ferenc és Hamvas Béla is helyet kap az Európa-udvarban

Interjúalanyunktól végül megtudtuk, hogy az Európa-udvarba tervezett 33 szobor közül évente további egyet-egyet fognak felállítani: “Előkészületben van Konkoly-Thege Miklós, csillagász-meteorológus, továbbá II. Rákóczi Ferenc fejedelem és a felvidéki Eperjesen született, Komáromban egykor gyakran megfordult Hamvas Béla, posztumusz Kossuth-díjas író, filozófus, esztéta szobra.

Azok közül 2019-ben a Konkoly-Thege-szobrot avatjuk majd fel. Tudvalevő, hogy a jeles tudós, a Magyar Tudományos Akadémia volt tagja 1869-ben ógyallai birtokán csillagvizsgálót építtetett, amelyet az évek során nemzetközi hírű obszervatóriummá bővített. Az 1899. május 16-án kelt ajándékozási szerződéssel az ógyallai birtokát az obszervatóriummal együtt a magyar államnak adományozta”.

0 HOZZÁSZÓLÁS