2022. január 24., 13:36

Avar sírokat tártak fel Párkányban

Az Ardis Kft. üzletközpontot és parkolót épít a párkányi rendelőintézet mellett a Duna-parton. A tereprendezési munkálatok közepette a munkagépek egy régi temetőre bukkantak.

avar sírok feltárása Párkáíybban
Fotó: Bokor Klára

A munkásoktól megtudtuk, a sírokat elkezdték feltárni a régészek, akik megállapították, avar sírokról lehet szó, mert olyan leletek kerültek elő, amelyek erre a korra utalnak. Találtak különböző csattokat, eszközöket, egy tőrt és egy lovas sírt is feltártak. Sajnos, ez utóbbiban a csontok már összevissza voltak dobálva, ami sírrablók korábbi fosztogatására utal.

avar kori sírok Párkányban
Gulyás József
Fotó:  Bokor Klára

Gulyás József, a Visegrádi Szent György lovagrend párkányi priorja, aki hagyományőrzéssel is foglalkozik elmondta, idős párkányiak emlékezete alapján ő az Istenhegyen gyanította a temető jelenlétét, de most bebizonyosodott, hogy lejjebb is vannak sírok. – Régebben a közeli Ebeden tártak fel avar kori sírokat. Akkor a régészek azt mondták, semmi köze ezeknek a magyar történelemhez, én azonban más véleményen vagyok, mert lehetnek ezek akár magyar sírok is.

Mi a különbség a magyar és avar sírok között? - ezt már Cseke László visegrádi történelemtanártól tudakoljuk.

A tanár elmondta, a magyarok Kr.u. az 5. században kerültek be a Kárpát-medencébe a hunok által, aminek régészeti bizonyítékai is vannak. A hun birodalom felbomlásával ezek a törzsek részben itt maradtak. László Gyula professzor, aki tüzetesen megvizsgálta a 7-8-9. századból való avarkori temetőket, a következő érdekes megállapítást tette: Az itt fellelt leletek mind kulturálisan, mind minőségben, mind szokásokban megegyeznek a magyar sírokban talált leletanyaggal.

Sőt azt is megállapította, hogy amikor Árpáddal megérkeztek a területre a magyar törzsek, akkor ugyanazokat a temetőket használták, mint az avarok, pedig tudjuk, idegen népek soha nem temetkeznek együvé. Az avarok mind kulturálisan, mind vallási téren a magyarokhoz állnak a legközelebb. Ugyanazok a leletanyagok kerülnek elő az avar sírokból, mind a magyarokból, ez pedig megdönthetetlen bizonyítéka a kulturális és etnika kapocsnak.

Gulyás József hozzátette, sok párkányi szeretne már az ásatások során is információkat kapni a leletekről. Reméli lesz erre lehetőség.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.