2022. szeptember 17., 08:13

Autómentes napot mindenkinek

Sikeresen lezajlott az Európai Mobilitás Hete elnevezésű kampány Dunaszerdahelyen is, amelybe a város már több éve jelesen bekapcsolódik. 

4.Autómentes_nap_DSZ
Fotó: Reczai Lilla

Dunaszerdahely önkormányzata már negyedik éve kapcsolódik be az autómentes nap kezdeményezésbe – amelyet Szlovákiában a környezetvédelmi minisztérium koordinál –, amikor is lezárják a Fő utca egy szakaszát, ahol ilyenkor különféle programokkal készülnek a városi (civil) szervezetek és iskolák. A kezdeményezés célja, hogy rámutassanak az alternatív közlekedési eszközök használatára és a környezetszennyezés káros hatásaira. A kampány idei témája a „hangold össze”, mottója pedig az „utazzunk felelősségteljesen” lett. 

4.Autómentes_nap_DSZ
A gyerekek a szelektív hulladékgyűjtéssel is megismerkedtek
Fotó:  Reczai Lilla

Az eseményt Hájos Zoltán polgármester nyitotta meg a Városi Művelődési Központ épülete mellett, aki rámutatott arra, hogy a város a jelenleg futó pályázaton elektromos meghajtású autóbuszokat versenyeztet.

Ha majd sikerül hadrendbe állítani ezeket az autóbuszokat, akkor mindenki számára ingyenes tömegközlekedést tudunk biztosítani a városban. Jelenleg a diákok és a nyugdíjasok használják ingyen a dunaszerdahelyi tömegközlekedést. Az újításokkal minden bizonnyal növelni is lehet majd a járatok számát, illetve hatótávolságukat" 

– tette hozzá a polgármester.

4.Autómentes_nap_DSZ
Hájos Zoltán polgármester beszéde közben
Fotó:  Reczai Lilla

Egy hidrogénmeghajtású autóbuszra is felszállhattak az érdeklődők, amellyel városnézésre invitálták a kíváncsiakat. 

Ezen a napon Zuzana Krenyitzka, az FCC Slovakia kommunikációs menedzsere kiértékelte a Kuka Manó papírgyűjtő versenyt is, amely a gyermekek körében nagyon népszerű. Krenyitzkától megtudtuk, hogy a 2021/2022-es tanévben három régióból negyvennégy iskola vett részt a versenyen, és 317 610 kg papírt adtak le összesen. A versenyben negyvennégy iskola 9189 tanulója kapcsolódott be. A dél-szlovákiai régióban huszonegy általános iskola és óvoda szállt versenybe, közel 3500 tanulóval és a huszonegy iskolából tizenkettő dunaszerdahelyi volt.

4.Autómentes_nap_DSZ
Kuka Manó és segédje
Fotó:  Reczai Lilla

A verseny 1. helyezettje a Vámbéry Ármin Alapiskola lett 85 060 kg papírral, a 3. pedig a Szabó Gyula Alapiskola, 27 860 kg papírral. Az elismeréseket a polgármester és a kommunikációs szakember Gál Attilával, az FCC Enviroment Slovakia területi képviselőjével együtt adta át az érintetteknek. Nem utolsó sorban a Bringázz a munkába verseny legjobbjait is kiértékelték: 2022-ben tizenhét dunaszerdahelyi csapat kapcsolódott be –összesen ötvenegy személy, akik együttesen 6762,805 km-t tekertek le a júniusi hónapban. Az egész országból százöt önkormányzat, azon belül pedig 4021 csapat regisztrált a játékba. Dunaszerdahely a 63. helyen végzett.

4.Autómentes_nap_DSZ
Fotó:  Reczai Lilla
A legtöbb alkalommal bringáztak munkába: 1. Orchideák / Jilemnický utcai Alapiskola csapata, 2. Vízitündérek / vízművek csapata, 3. Levendula / Jilemnický utcai Alapiskola csapata
A legtöbb km-t csapatban megtették: 1. Innopharma csapata, 2. Orchideák / Jilemnický utcai Alapiskola csapata, 3. MGDSBike / a dunaszerdahelyi magángimnázium csapata 
A legtöbb letekert km: 1. Peter Blaho / Innopharma, 2. Csicsó Dóra / Tekergő cipészek, Deichmann, 3. Juraj Masár / Cestári DS TTSK
4.Autómentes_nap_DSZ
Még vérnyomást is lehetett méretni a standok egyikénél
Fotó:  Reczai Lilla

Az ünnepi átadások után kultúrműsort tekintettek meg a résztvevők a Csaplár előtt, valamint izgalmas programok kínáltak szórakozási és tanulási lehetőséget a gyermekek, de a felnőttek számára is.  

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.