2020. január 26., 18:59

Autóbusz-közlekedési válság Besztercebánya megyében - a vádaskodások körbe érnek

A Szlovák Autóbusz-közlekedési Vállalat zólyomi részlegének (SAD Zvolen) vezetése még január 23-án hozta meg a döntést, ami szerint január 25-étől nem biztosítja tovább a Besztercebánya megyei településközi autóbusz-közlekedést.

Fotó: Slovenská autobusová doprava Zvolen - SAD Zvolen

A több, a magyarok által lakott községet is nagyban befolyásoló döntést többek között azzal indokolták, hogy anyagi téren nem tudtak megegyezni a megye döntéshozóival. 

A Ján Lunter által irányított jelenlegi Besztercebánya Megyei Önkormányzat vezetésének felelőtlen eljárása okán, ami megkérdőjelezte a közfeladat ellátásáról szóló szerződés érvényességét, valamint mivel az elmúlt két év során nem fizetett az általunk biztosított közlekedési szolgáltatásokért, olyan – Szlovákiában eddig precedens nélküli – helyzet állt fenn, ami vállalatunk számára tarthatatlan. Ennek következtében kénytelenek vagyunk elfogadni olyan elkerülhetetlen intézkedéseket, amivel megakadályozhatjuk a keletkezett kár növekedését”

– olvasható a közlekedési vállalat közleményében, amiben egyúttal tájékoztatják a közlekedő nyilvánosságot, hogy – az egyes települések között kötött személyi szerződések alapján működtetett járatok kivételével –

minden településközti járatot megszüntetnek.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy

az ügyben semmilyen felelősség nem terheli őket, s mivel az alapvető közlekedési szolgáltatás biztosítása a törvény szerint a Besztercebánya Megyei Önkormányzat feladata,

javasolják, hogy a felmerülő kérdéseket közvetlenül a kialakult helyzetért felelős személyeknek, a megye elnökének, Ján Lunternek és a megye alelnökének, Ondrej Lunternek tegyék fel.

A Szlovák Autóbusz-közlekedési Vállalat zólyomi részlegével még Milan Murgaš kötött egy tíz évre szóló szerződést, amihez utódja, Vladimír Maňka és Marian Kotleba is tartotta magát. A szerződés lejárta után Kotleba – a kerület közlekedésügyi és pénzügyi bizottságának, valamint a megye önkormányzatának jóváhagyásával – meghosszabbította azt további öt évvel. Ez lehetővé tette, hogy a közlekedési vállalat havonta előleget kapjon a megyétől a szolgáltatás biztosítására. Lunterék szerint a szerződés érvénytelen, ugyanis versenytárgyalás nélkül kötötték azt meg, s az előírások szerint az ilyen szerződések nem lehetnek hosszabbak két évnél. A Besztercebánya Megyei Önkormányzat ezzel kapcsolatos beadványát a Zólyomi Járásbíróság helybenhagyta.

A megye elnöke zsarolásnak tekintette a vállalat lépését, január 24-ére azonban tárgyalásra hívta képviselőit. Mivel a megbeszélés eredménytelenül végződött, a közlekedési vállalat szombat hajnaltól nem indította el járatait. Lunter ugyan – arra hivatkozva, hogy a vállalat részvényeinek 40 százalékát a kormány birtokolja – Pellegrini miniszterelnök segítségét is kérte, ő viszont nem tett tevőleges lépéseket az ügyben, kizárólag a megyeelnök kompetenciáját és felelősségét hangsúlyozta.

Január utolsó hétvégéje a tárgyalások jegyében zajlott, amelyekbe a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) is bekapcsolódott. Vasárnap délután éppen ennek a szövetségnek a közbenjárásával született meg az ideiglenes megállapodás, így hétfőtől minden egyes kerületi járat útnak indul az eredeti menetrend szerint.

A városközi finanszírozás kérdésében, valamint az autóbusz-közlekedési vállalat és a megye közt fennálló ellentétek ügyében fontos szerepe lesz a Besztercebánya Megyei Önkormányzat rendkívüli ülésének, amire január 27-én 13 órakor kerül sor. A fejleményekről természetesen portálunk is beszámol.

Az esti legfrisebb hírek alapján a helyzet annyiban oldódik, hogy a Besztercebányai régió községeinek társulása 70 ezer eurós megrendelést juttatott el az autóbusztársaságnak a megyén keresztül, amellyel előreláthatólag 6 napig, azaz a következő héten biztosítani lehet a tömegközlekedési szolgáltatásokat.
A közel ezer alkalmazottat foglalkoztató Zólyomi Autóbusz-közlekedési Vállalat 350 autóbuszával évente 20 millió kilométert tesz meg. Közlekedési eszközei naponta mintegy 80 ezer embert szállítanak.

A helyzetet bonyolítja, hogy három politikai csoportosulás is érintett a besztercebányai tömegközlekedés ügyében.
Egyrészt ott van Kotleba korábbi döntése, amely a megszokott támogatási formát változtatta meg.
Másrészt ott van az állami tulajdonnal bíró zólyomi autóbuszvállalat, ahol a legnagyobb kormánypárt jelentős felügyelettel bír. 
Harmadszor pedig nem feledkezhetünk meg a jelenlegi megyei vezetésről sem, amely a parlamenti ellenzéki pártok támogatásával állt össze. 

Ez az a tipikus eset, amikor a vádaskodások nagyon könnyen kölcsönössé válnak - azaz mindenki szidhat mindenkit, és a legvégén maga az utas veszít a legtöbbet.

A témára a későbbiekben visszatérünk.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.