cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. május 19., 07:00

Augusztusban szeretnék átadni a Monostori hidat

Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere május 18-án este a Komárom város hivatalos facebookos oldalára feltett videójában egyebek mellett bejelentette, hogy az idén augusztusban átadandó új helyi Duna-híd neve Monostori híd lesz.

Fotó: NIF- Facebook

Az alábbi videóban, hozzávetőleg 5 percnél hangzik el Molnár Attila polgármester régóta várt bejelentése: 

Lelkesen árulta el: a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetősége éppen akkor tájékoztatta őt arról, hogy a nevet illetően megtörtént a megegyezés az illetékes szlovák és magyar miniszteri tárcák között. Hozzátette: a komáromiakat már hosszú hónapok óta lázban tartotta, hogy mi lesz a két Komáromot összekötő új Duna-híd neve.

Elmondta: számos javaslat megfogalmazódott, s fontosnak tartották, hogy az elnevezés kapcsán mindkét érintett államnak tetsző döntés szülessen. A magyar fél több javaslatot is tett a szlovák félnek, javarészt a helyi lakosság javaslatait továbbította az illetékeseknek, majd közösen megállapodtak arról, hogy a Monostori híd elnevezés a legmegfelelőbb.

Gondolom, ez nagyon jó hír a Koppánymonostoron élőknek, a Monostoron élőknek és természetesen, a komáromiaknak is, hiszen Komárom egyik városrészéről beszélünk. Tehát ezt fogjuk majd látni mindenhol a közlekedési táblákon is, hogy az új hidunk a Monostori híd elnevezést fogja kapni a későbbiekben. Nagyon bízom abban, hogy azt augusztusban át fogjuk tudni adni a komáromiaknak, át tudjuk majd adni a forgalomnak, és abban is nagyon bízom, hogy akkor már lehetőségünk lesz arra, hogy ezt a kivételes alkalmat, ezt a kivételes pillanatot együtt ünnepeljük majd meg“ - fogalmazott Dél-Komárom első embere.

Az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulással évek óta baráti kapcsolatot ápoló túlparti Endresz Csoport korábban azt indítványozta, az új Duna-híd majd a 150 évvel ezelőtt Komáromban született Lehár Ferenc nevét viselje. Miután az itteni városi művelődési központ mégsem Lehár, hanem Egressy Béni nevét kapta, sokan egyetértettek az Endresz Csoport indítványával.

Több helyi fórumon elhangzott, hogy a híd majd mindenképpen a városhoz egykor valamiképp kötődő neves magyar személyiség, például Lehár Ferenc, Selye János, Jókai Mór vagy Klapka György nevét viselje, hiszen őket a Duna mindkét partján élők a magukénak érzik. Úgy tűnik, hogy a szlovákiai illetékesek elvetették ezeket a javaslatokat, s elfogadhatóbbnak találták Monostorról elnevezni az új létesítményt.

Tudvalevő, hogy az 1850-1871 között épült Monostor Közép-Európa legnagyobb, ám a komáromi erődrendszer egyik legifjabb erődje, amely hosszú ideig szolgált a magyar katonagenerációk képzésére. A Monostori híd pedig a pozsonyi Apollo után Szlovákia 2. legnagyobb hídja lesz. Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, annak látványos próbaterhelését éppen az elmúlt szombaton végezték.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.