2022. június 1., 08:34

Augusztus közepére ismét megszervezik az Ipoly-takarítást

A Wichmann Tamás kenuvilágbajnok által 2013-ban alapított Duna–Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület közös szervezésében, Gaal Gergely miniszteri biztos irányításával 2022. augusztus 11-e és 14-e között valósul meg A nagy Ipoly-takarítás elnevezésű rendezvény.

Ipoly
A szobi sajtótájékoztatón
Fotó: Csenger Tibor

A Nagy Ipoly-takarítás célja az Ipoly folyó megtisztítása önkéntesek bevonásával az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól. A kezdeményezés továbbá lehetőséget ad az egyedülálló természeti és épített környezet, az Ipoly és a környező települések különleges világának megismerésére is.

A Duna-Ipoly Sportegyesület célja olyan verseny- és szabadidős sportklub kialakítása és fenntartása, aminek keretei között sok más mellett a sporttevékenységet népszerűsítenék, a közösségi és egyéni sporttevékenységet anyagilag támogatnák, túrákat, rendezvényeket, összejöveteleket, találkozókat szerveznének, a kajak-kenu sport hagyományait népszerűsítenék és ápolnák, valamint sporttudományos és kulturális tevékenységeket folytatnának.
Tavaly 40 településről mintegy 450 önkéntes, 175 hajóval gyűjtötte a szemetet. A Nyitra megyéhez tartozó 70 kilométeres szakaszon hozzávetőleg 15 köbméter szeméttől szabadítottuk meg a folyót. Ennek túlnyomó része pet palack volt”

– foglalta össze a rendezvény szobi sajtótájékoztatóján Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, aki arról is beszámolt, hogy javaslatukra Nyitra és Besztercebánya megye immáron anyagiakkal is betársult a kezdeményezésbe.

A környezetvédelmi megmozduláshoz a szervezők biztosítják a szükséges eszközöket, hajókat, továbbá gondoskodnak az önkéntesek napközbeni élelméről, ellátásáról. 

A Pro Civitate Dei Egyesület pártoktól független társadalmi szervezet, amelynek fő célja az országhatárokon átívelő egységes magyar nemzet, az európai keresztény civilizáció értékeinek védelméért, megóvásáért történő munka.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.