2018. augusztus 21., 08:36

Augusztus 20-i rétei megemlékezés: A hit megőrzése a megmaradás záloga

Az Istenbe és a nemzetbe vetett hit megőrzése a megmaradás záloga - hangzott el a nemzeti ünnep alkalmából a Szenci járásban lévő Rétén, hétfőn késő délután a helyi templomnál tartott megemlékezésen, amelyet ebben az évben is a Csemadok és a Magyar Közösség Pártja helyi alapszervezetei szerveztek.

Rétei megemlékezés, augusztus 20.
Médialapozó
Fotó: vb

A helyi templom oldalsó falán elhelyezett Szent István domborműnél tartott megemlékezésen néhány tucatnyian vettek részt, azon a helyi önkormányzat nevében Pomichal Mária, önkormányzati képviselő szólalt fel. Beszédében az istenbe és a nemzetbe vetett hit megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, rámutatva: ennek szükségességét már Szent István király is fontosnak tartotta intelmeiben, amikor a hit megőrzését és a törvények betartását a közrend és a közösség megmaradásához elkerülhetetlennek minősítette.

A megemlékezés részeként szentmisét is tartottak, ezt Sidó János féli esperes celebrálta. Réte magyar közössége bár számbelileg egyre zsugorodik, mégis bátran vállalja nemzeti hovatartozását, amit az is mutat, hogy a Szent István napi megemlékezések - amelyeknek nagy hagyománya van a községben - ma is elmaradhatatlannak számítanak - mutatott rá az esperes.

Az ünnepi beszédet rövid kultúrműsor majd a dombormű megkoszorúzására követte. A megemlékezés koszorúját a Magyar Közösség Pártja nevében Gyenge Lajos, a magyar párt helyi alapszervezetének elnöke és Metzner Valéria helyezték el, a Csemadok helyi alapszervezetének nevében pedig Pomichal Mária koszorúzott. A megemlékezés a nemzeti himnusz eléneklésével ért véget.

Fotó:  vb

Rétei megemlékezés, augusztus 20.
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék