2021. április 18., 19:16

Attraktívabb lesz Pozsony három köztere

Nagy léptékű szépítés vár Pozsony három központi terére, a Szlovák nemzeti felkelés térre, a Bársonyos forradalom terére és a Kő térre a közeljövőben. A részletekről múlt héten számolt be a magisztrátus.

Fotó: Facebook

Mindhárom tér Pozsony-Óváros központjában található, és a turisták által leglátogatottabb közterek közé tartoznak. A Živé námestie (élő köztér) elnevezésű, nagyszabású projekt keretében

a közvetlenül egymás mellett található tereket egybenyitják, és egyetlen nyilvános köztérré alakítják át. Mindezt úgy, hogy csökkentik a személygépkocsi-forgalmat a területen, ahol ezzel egyidejűleg több fa és zöldövezet kap helyet. Az új köztéren a gyalogosok élveznek elsőbbséget, és új kerékpárutakat is terveznek kialakítani.

A belváros legnagyobb nyilvános közterét utoljára a múlt század hetvenes éveiben rekonstruálták. Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere elmondta, hogy a főváros egyik legfontosabb projektjéről van szó, amelynek az elkészítésén két évig dolgoztak. A három óvárosi köztér megújításával kapcsolatban nemzetközi tendert írtak ki, amelynek győztese az Atelier Loidl nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező berlini cég lett. A vállalat a BPR mérnökeivel együttműködve fogja újjávarázsolni Pozsony legismertebb köztereit úgy, hogy eközben mindhárom tér megőrizhesse az egyedi jellegét.

A jelenleg szürke, barátságtalan hangulatú és főként a gépkocsiforgalmat szolgáló három közteret a városvezetés élénk, vonzó, egységes köztérré szeretné átalakítani, ahol a lakosok és a látogatók kellemesen érezhetik magukat.

Kitiltják az átmenő forgalmat

A városvezetés azt ígéri, hogy a felújítás során megoldják a közlekedéssel kapcsolatos jelenlegi problémákat, és jelentősen csökkentik a gépkocsiforgalmat, amelyet – a villamosok kivételével – a környező utcákra terelnek.

Jelenleg ugyanis a Kórház utcán áthaladó autóforgalomnak több mint a fele tranzitnak minősül. Sokan ezt az utcát használják útvonaluk lerövidítésére, miközben gyakran nem is a helyi lakosokról vagy a városközpontba látogatókról van szó. A tranzitforgalom kiiktatásával az említett szakaszon nagy mértékben sikerülhet a Kórház utcát tehermentesíteni.

Az SZNF tér alsó részén szigorúbban lesz szabályozva a forgalom, itt nem lehet majd személygépkocsival átjutni a Štúr utca és a Prior bevásárlóközpont közötti területen. Az SZNF és a Kő térre fokozatosan áthelyezik a trolibusz-közlekedést, és az ottani villamospályákat is felújítják. A személygépkocsik közvetlen áthaladását megszakítják a Kórház és a Štúr utca között. A közlekedés átszervezésével a helyi lakosok és az ide látogatók számára továbbra is biztosított lesz az egyéni megközelítés. A felújítás során ügyelni fognak a terület maximális akadálymentesítésére. Emellett visszarakják az eredeti kőburkolatot, amely a városnak ehhez a részéhez hozzátartozott. Az új kőburkolat felülete aszerint lesz kialakítva, hogy járdáról, kerékpárútról vagy közútról lesz-e szó.

pozsonyi_ter_3.jpg
Kép forrása: Facebook

A területen egyszerűsítik és megkönnyítik a mozgást a gyalogosok számára. A járvány előtti időszakban ezen a három téren naponta mintegy 40 ezer ember haladt keresztül, ezért akadálymentesíteni kell a területet. A gyalogosok a projektben tehát elsőbbséget élveznek, ugyanakkor a városvezetés az akadálymentesítést nem a parkolóhelyek rovására szeretné megvalósítani. Ezért

a három köztér rekonstrukciójának utolsó fázisában a Kő tér egy 500 férőhelyes föld alatti mélygarázzsal bővül, amely a főváros tulajdonában lesz, s amelynek a kapacitása segít tehermentesíteni a környékbeli történelmi utcákat.

A három egyesített köztéren több zöldövezetet fognak kialakítani, konkrétan ezer négyzetméter zölddel bővül az új tér. A lomblevelűek mellett tűlevelű fákat is kiültetnek. Utóbbit azért tartják fontosnak, hogy lombhullás után is maradjon zöld lombozat a területen.

Előtérben a történelmi épületek

Az építészek felhívták a figyelmet arra, hogy ha jelenleg valaki ezeken a köztereken áthalad, nemigen figyel fel az itt álló számos értékes történelmi épületre.

Ilyen például az SZNF tér felső részén álló Irgalmasok temploma, a Pártos Gyula építész tervei szerint épült szecessziós Postapalota, a funkcionalista stílusú környező épületek, vagy a szocialista realizmus ikonikus épületei, a Prior áruház és a Kyjev szálló épületkomplexuma, amelyek építészeti szempontból a város történelmére reflektálnak. 

A városvezetés azt ígéri, hogy a projekt kiemelten kezeli a terület történelmi műemlékeit. A zöldövezet és a világítás úgy lesz kialakítva, hogy ezek az épületek a járókelők és a látogatók látószögébe kerüljenek, kiemelve jellegzetes homlokzatukat.

A Vásárcsarnok mellett található Szent Jakab-kápolna maradványainak esetében az építészek annak vonzóbb megjelenítését javasolták, egy átlátszó sétálófelület kialakításával, amely akadálymentesített oldalsó bejárattal lesz ellátva. Emellett a téren álló felkelési emlékművet is elérhetőbbé kívánják tenni a látogatók számára. Az SZNF tér felső részén egy új járda is lesz, amely az emlékmű mellett fog elhaladni, és leegyszerűsíti a gyalogosok számára a történelmi központ felé vezető utat.

pozsonyi_ter_1.jpg
Kép forrása: Facebook

Az új, nyilvános óvárosi köztér a tervek szerint 2024/2025-ben készül el. A teljes felújítás, a föld alatti mélygarázsok kiépítésével együtt várhatóan 20 millió euróba kerül.   

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/15. számában.                      

Megosztás
Címkék