Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. december 1., 14:22

Átadták az új Ipoly-hidat Ipolyvarbón - KÉPEKKEL, VIDEÓKKAL

Ünnepélyes keretek között átadták pénteken Ipolyvarbón, a települést a magyarországi Őrhalommal összekötő új Ipoly-hidat. Az eddig zsákfalunak számító településen megvalósult infrastrukturális beruházás hosszú évtizedek után jelentősen – 25 kilométerről másfél kilométerre rövidíti le a közúti összeköttetést a két település között.

Ipolyvarbó - hídátadás
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: MTI

A két település közötti híd egyike azoknak az Ipoly hidaknak, amelyeknek építése 2014 után, az Orbán Viktor magyar és Robert Fico, akkori szlovák miniszterelnökök megállapodása értelmében vett lendületet. A most elkészült, 31, 5 méteres fesztávolságú, szabadnyílású acél-gerenda híd, 2,6 millió euróból épült meg, a beruházást a felek egyenlő arányban biztosították.

Az ünnepélyes átadón, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Richard Raši, Szlovákia beruházási, regionális fejlesztésekért felelős és informatikai minisztere, Ondrej Luntner, Besztercebánya megye elnöke és Balla Mihály, országgyűlési képviselő is részt vett.

Szijjártó Péter beszédében a két ország közti határkapcsolatok fejlesztésének fontosságát és azoknak a kétoldalú kapcsolatokra, valamint a határok két oldalán élőkre gyakorolt pozitív hatásait hangsúlyozta. Rámutatott: a határon élés mindig egy különleges élethelyzetet jelent, s azt, hogy ez a helyzet különlegesen jó vagy különlegesen rossz, azt az dönti el, hogy a határ elválasztja vagy összeköti-e a határ két oldalán élőket, hogy elzárja-e vagy elősegíti-e a gazdasági, társadalmi, családi kapcsolatokat.

Stratégiai feladatunk az Magyarországon, hogy minél több átkelési lehetőség legyen Szlovákia és Magyarország között”

– jelentette ki Szijjártó Péter. Hangsúlyozta: ez jó Szlovákiának, Magyarországnak, a szlovákoknak és a magyaroknak a határ mindkét oldalán. Hozzátette: 2010 óta Magyarország kormánya 17 új határátkelési pontot adott át Szlovákia és Magyarország között, így jelenleg már 39 ilyen van, s jövőre – Drégelypalánknál – egy újabb híd átadása is tervben van. Megjegyezte: a két ország közötti Ipoly hidak megépítését még 2014-ben rögzítették egy Orbán Viktor és Robert Fico által alárít megállapodásban.

Richard Raši beszédében ugyancsak hangsúlyozta a most átadott fejlesztés fontosságát és jelképes szerepét is, köszönetet mondott a magyar kormánynak a jó partneri szerepért a folytatódó fejlesztésekben, s rámutatott arra is, hogy az új szlovák kormány – tekintettel arra, hogy jelentős mértékben vidéki jellegű országról van szó - kiemelt fontosságot akar tulajdonítani a regionális fejlesztéseknek.

Balla Mihály a hidat a térség régóta várt, s most megvalósult álmának nevezte, majd a beruházás a határ két oldalán élő közösségekre gyakorolt összekötő erejének fontosságát emelte ki.

Ondrej Luntner méltatta a regionális fejlesztés megvalósulását, s beszédében egyaránt fontosnak nevezte a „fizikai és metaforikus” hidak építését.

Az új Ipoly-híd része megépítése a „Határtalan természet – Ipoly híd” nevet viselő projekt része, amely az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési program keretében valósult meg, több, mint 6,7 millió euró összköltséggel, amelyből 5,7 millió eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroztak. 
Ipolyvarbó
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.