2019. május 21., 13:41

Átadták a debrődi zarándokszállót

Ünnepélyes keretek között 2019. május 20-án átadták Debrődön a magyar állami támogatásból megépült zarándokszállót.

img_6313.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében rámutatott, a Felvidéken is folytatódnak a magyar közösség megerősítését célzó fejlesztések. Példaként említette Kassán a Rovás új székházát, amely találkozóhelyként szolgál a város magyar értelmisége számára, vagy a Márai-emlékházat, illetve Szepsiben az épülő iskolát, amelyet a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tanulói vehetnek majd birtokba a tervek szerint a 2020-21-es tanévtől. Hozzátette, Debrődön egy csodálatos dolgot, egy rendkívül szép létesítményt sikerült létrehozni.

„A mai magyar nemzetpolitikának nagyon-nagyon fontos része a vidék megerősítése, a családok megerősítése, a magyar emberek gazdasági lehetőségeinek a megerősítése annak érdekében, hogy minél többen maradjunk itt, a Kárpát-medencében, minél többen tudjunk itt munkát vállalni, családot alapítani, a családjainknak, gyermekeinknek pedig jövőt adni. Amikor a jövőről beszélünk, bölcsődéket, óvodákat és iskolákat építünk, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében” – húzta alá az államtitkár.

Végezetül emlékeztetett, Szlovákiában szombaton, május 25-én, Magyarországon egy nappal később lesznek az európai parlamenti választások, s kért minden jelenlévőt, közös jövőnk érdekében menjenek el szavazni. „Úgy gondolom, nagyon nem mindegy, hogy az unióban mely oldalak erősödnek meg, mert a következő néhány évtized jövőjét ez fogja majd eldönteni” – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy létrejöjjön a zarándokszálló, támogatta és segítette az elképzelést. A Nemzetpolitikai Államtitkárság 126 millió forinttal támogatta a létesítményt, a Bethlen Gábor Alap pedig 1 millió forintot adott a berendezésre. A polgármester elmondta, az épületben az 1700-as évektől iskola működött, egy része pedig templomként funkcionált addig, amíg meg nem épült a településen a Szent Péter-Pál templom. Ezért a belső teret úgy igyekeztek kialakítani, hogy az megőrizze rusztikus mivoltát, s valami megmaradjon a múltból, a történelemből a mai látogatónak. A tetőtérben összesen 24 férőhelyet alakítottak ki, a látogatókat 8 szoba várja, mindegyik külön előszobával és fürdőszobával, a földszinten pedig közösségi helyiségek kaptak helyet. A zarándokszálló tereiben Szabó Ottó festőművész rendhagyó kiállítása látható, a képek idővel cserélődni fognak, további alkotásai is gyönyörködtetik majd a látogatókat.

Gergely Papp Adrianna rámutatott, Debrőd fekvését tekintve nem is számíthat más plusz bevételi forrásra, mint a falusi turizmusra. „Feltett szándékunk, hogy olyan látogatókat csalogassunk ide, akik a természetbe vágynak, szeretik a békességet, a jó levegőt, szeretnek túrázni, és értékelik mindazt, ami itt van természetes mivoltában” – mondta.

Az ünnepélyes átadás keretében a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet.

Fotó:  Fábián Gergő

img_6313.jpg
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.