2019. január 23., 11:05

Aranyos tőke terjedjél, sok szép fürtöt teremjél!

Az Ördöngős Kéméndi Borászok és Szőlészek Polgári Társulása Vince napi szőlőáldást szervezett Iszomfalván.  Zaragózai Szent Vince vértanú segítségét kérték, óvja meg szőlőiket mindennemű veszélytől, a szőlőmunkásokat pedig segítse fáradozásukban.

vince-1-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

Kelecsényi Pál szőlősgazda kérdésünkre elárulta, az Iszomfalva elnevezés onnan ered, hogy egy fiatal pap utazott erre a Párkány – Léva "kurtaszoknyás gyorson”. Nézte, nézte a sok épületet és elszörnyedve kérdezte utastársát, milyen falu ez, hiszen nemhogy temploma, de kápolnája sincs. Atyám, ez Iszomfalva – mondta nevetve az útitárs, és azóta rajtamaradt a név a kéméndi pincesoron.

Az egybegyűlteket Sándor József, az „ördöngős borászok” vezetőségi tagja üdvözölte, majd Drozdík József az Ister-Granum Borlovagrend tagja szólt a Vince napi hagyományokról.

Elmondta, ősi, örömteli hagyomány a Szent Vince napi szőlőhegy áldás, szőlővesszővágás és a szőlő „megkeresztelése”. Ekkor a szőlősgazdák a pappal együtt kimennek a szőlőhegyre, körüljárva a négy égtáj szerinti széleit.  A pap megáldja a vízkeresztkor megszentelt vízzel, a gazdák pedig lemetszenek néhány szőlővesszőt, venyigét -„vincevesszőt” és Szent János napján megszentelt borral megöntöznek néhány tőkét e rigmust mormolva: Aranyos tőke terjedjél, sok szép fürtöt teremjél!  Rámutatott, szerencsére szép, napos időnk van, ezért bízvást reménykedhetünk jó termésben, hiszen ki ne ismerné a mondást, „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.”  

A hagyomány szerint szőlőhegyi szertartás, farsang lévén a pincékben muzsikaszó mellett fejeződött be. Sértő Kálmán némi iróniával erről így ír: „Az én bundám a bor, az melegít télen, öt liternyi bundám megóv minden szélben. Kiskabátban járok, belül van a bundám, soha megtagadni hűtlenül nem tudnám.”

Drozdík József arra bíztatott, tartsuk meg a paraszti és polgári kultúrából eredő néphagyományainkat, mentsük át e kultúrkincset a jövő nemzedékei számára.   

Ezt követően Sztyahula László kéméndi plébános megáldotta az előkészített szőlővesszőket, Szalai András bényi plébánossal, Fóthy Zoltán párkányi esperessel egyetemben. Mindannyian elindultunk, hogy a szőlőhegy bejárásával, megáldásával, imáinkkal kérjük Szent Vince közbenjárását, hogy a gazdák őseiktől örökölt szőlőterületeik pusztulását elkerüljék. A szertartást a kéméndi Gyöngyösbokréta asszonyai kísérték énekekkel.

És szokás szerint hol máshol fejeződött volna be a szőlőáldás, mint jó bor mellett a helyi borospincékben, Iszomfalván.

 

vince-1-bokor-copy-.jpg
+10 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.