2021. december 2., 07:28

Arany Búzaszem Díjjal tüntették ki Juhász Esztert

2021. november 30-án a budapesti Turay Ida Színházban került sor a XVI. Kárpát-medencei Asszonytalálkozóra. A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által rendezett programfolyam során a zselízi Kincső Néptáncegyüttes alapítóját, Juhász Esztert is díjazták.

Juhász Eszter
Fotó: Révész Csilla
Juhász Eszter a zselízi Országos Népművészeti Fesztiválon

A XVI. Kárpát-medencei Asszonytalálkozó keretében konferenciát tartottak, s átadták a 2020. és 2021. évi Arany Búzaszem Díjakat, valamint a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díjakat is. A rendezvény fővédnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Vitályos Eszter és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke, Szőnyi Kinga a klinikai szakpszichológust, Bagdy Emőkét, a délvidéki Tóthfalu plébánosát, Utasi Jenőt, a Ringató alapítóját, Gróh Ilona zenepedagógust, a Csíki Anyák Egyesülete elnökét, Tiboldi Beátát, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnökét, Márton Zsuzsannát is kitüntették.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a 2020. évi határon túli Arany Búzaszem Díjat – Zalaba község polgármester asszonyának, Bögi Pathó Melindának és számos közéleti, kulturális és politikai szervezet helyi és regionális vezetőjének, tagjának ajánlására – a zselízi Kincső Néptáncegyüttes alapítójának, Juhász Eszternek ítélte oda.

A díjazott méltatásakor, ha egy kifejezésben kellene elmondanom, kicsoda Juhász Eszter, azt mondanám, ő a felvidéki néptáncoktatás nagyasszonya; munkáját pedig három szóval jellemezném: szolgálat, szakértelem, tűz”

– fogalmazta meg laudációjában Garamsalló református lelkésze, Ambrus Erika, majd így folytatta:

Eszter az idén, október 9-én töltötte be a hatvanadik életévét. El merem mondani, mert Eszter nem szégyelli a korát. Nincs is mit szégyellnie, gyönyörű, vitális, mindig különlegesen öltöző, elegáns nő és feleség, aki párjával, Juhász Jacek Sándorral életét a néptáncoktatásnak és fiaiknak szentelte, és annak a sok-sok gyereknek, fiatalnak, akiket nagycsaládjaként oktatott néptáncra, emberszeretetre, becsületre, helytállásra.”

Mint elhangzott, neki köszönhető, hogy a budapesti Táncművészeti Főiskola szárnyai alatt megszervezte a néptáncpedagógus-képzést Szlovákiában.

„Több két tannyelvű, magyar–szlovák tánc- és mozgásjátékos metodikai gyűjtemény fűződik a nevéhez. A Táncfórum elnökségi tagja, a Tiszta Forrás nonprofit szervezet létrehozója; évekig, évtizedekig a zselízi gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttes művészeti vezetője, de tanított korábban Nagysallón, Nagyölveden, sőt még gyermekotthonban is volt nevelő. A közéletben Zselíz város képviselő-testületének tagja, jelenleg a komáromi Jókai Színház szervezési osztályának vezetője, akit a szlovák néptáncszakma is elismer, illetve nagyra tart. Ez a díj nemcsak a szakmai munkásságáért, hanem egész élete példájáért járó dicséret” – tomácsolta a laudáló méltató szavait Kautzky Armand Jászai Mari-díjas érdemes művész.

Amint azt Ambrus Erika megfogalmazta, Eszter maximalizmusa, hivatástudata, bátorsága és teherbírása mindenkiben tiszteletet ébreszt:

Nem tudom, honnét veszi ezt a sok energiát, erőt, szeretetet, odafigyelést, de tele van tűzzel, élettel, lendülete mindenkit magával ragad, aki a közelébe kerül.”

Juhász Eszter nevében fia, ifjabb Juhász Sándor vette át a kitüntetést. A díjazott a világhálón, élő kapcsolásban köszönte meg az elismerést, s hangsúlyozta, hogy ez a díj legalább ugyanannyira férjét, Juhász Sándort is megilleti: „Mindent csak úgy érhettem el, hogy itt volt mellettem, segített, támogatott. Nélküle mindez nem valósulhatott volna meg.”

Az Arany Búzaszem Díj Magyar Éva ötvösművész, a Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díj Petrás Mária keramikusművész, a díjakhoz járó díszoklevél pedig Szalai Katalin kódexíró alkotása.

Az ünnepélyes díjátadó után a Nőként a Kárpát-medencében, nőként az Európai Unióban című konferencia keretein belül az Emberi Méltóság Központ igazgatója, Frivaldszky Edit, a Család és Élet Kárpátalján Egyesület elnöke, Popovicsné Palojtay Márta, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke, Márton Zsuzsanna, valamint a Férfiak Klubja alapítója, Bedő Imre is előadott.

A díjátadót, amit ide kattintva teljes terjedelmében megtekinthetnek, Kurkó József és Álmosd Phaedra színművészek, továbbá Petrás Mária népdalénekes előadása színesítette.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.