2024. május 23., 12:00

Apátújfaluban zajlott a VIII. ITEFESZT

A Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya – a Csemadok apátújfalui alapszervezetével, Apátújfalu önkormányzatával, a Magyar Szövetség helyi szervezetével és a Hont-Ipoly Művelődési Központtal közösen – 2024. május 19-ére immár nyolcadik alkalommal szervezte meg az Ifjú Tehetségek Fesztiválját (ITEFESZT).

ITEFESZT
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: atempo.sk

Az ITEFESZT fesztivál jellegű, nem pedig verseny, mellyel elsősorban az ifjú tehetségek felkarolását tűzték ki célul. Ide azok is jelentkezhetnek, akik olyan ágazatban, kategóriákban tehetségesek, amik más iskolai versenyeken nincsenek (például humor, bűvészkedés, tánc). A fiataloknak lehetőséget adnak a közönség előtt való bemutatkozásra, nyilvános szereplésre, az egymással való megmérettetésre és a kulturális életbe való bekapcsolódásra más iskolán kívüli rendezvényeken is.

A Nagykürtösi járás magyar ajkú fiataljait megszólító rendezvényre május 10-éig lehetett nevezni. A megmérettetésre az alábbi témakörökben várták a jelentkezéseket: ének, zene, hangszerszólista, tánc, magyar néptánc, vers-, próza- vagy mesemondás, paródia, bűvészkedés, zsonglőrködés, stb.

A tehetségkutatót annak 2013-as indulásától évente szervezték, majd 2017 után áttértek a kétévenkénti szervezésre, így 2019-ben 6. alkalommal, 2022-ben pedig 7. alkalommal valósult meg.

A fiatalok Apátújfaluban találkoztak, hogy a háromtagú zsűri előtt (Gusztávné Antal Erzsébet ének- és zenetanár, drámapedagógus, karnagy, Skamla József zenetanár, Kotoráné Belák Rózsa versmondó, előadó) bemutassák tehetségüket. A helyi kultúrházban Sabó Nikoletta polgármester asszony meleg szavakkal üdvözölte a jelenlévőket, szülőket, felkészítőket és a bíráló bizottságot. Ezt követően Kliment Éva, a Csemadok Területi Választmánya statutáris képviselője szólt a verseny céljáról, az ifjú tehetségek felkarolásának fontosságáról. A köszöntő és üdvözlő szavak elhangzása után Kotora Rózsa Juhász Gyula Testamentum című költeményével emlékezett a tavaly októberben elhunyt Balogh Gáborra, a Csemadok fáradhatatlan járási elnökére. Megható volt a vers visszatérő refrénje: „Szeretnék néha vissszajönni még!” Bodzsár Gyula műsorvezető megköszönve Kotora Rózsának a mély átéléssel előadott költeményt, csak annyit fűzött hozzá, hogy a Csemadokért élt-halt Gábor bizonyára az égi nézőtérről figyeli a műsort"

– foglalták össze a rendezvény szervezői.

A tehetségkutató során összesen tizenheten léptek színpadra. A zene és a prózamondás kategóriájában a 12 éves csábi Húšťava Dániel érdemelte ki a győztesnek járó díjat. A sok énekes közül a 10 éves csábi György Antónia térhetett haza kategóriagyőztesként.

ITEFESZT
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.