Antitest-tesztelés Kassán – A lakosság negyede már átesett a koronavíruson

2021. május 6., 07:25
Fábián Gergely

Csaknem tízezren vettek részt Kassán azon az önkéntest tesztelésen, amely azt vizsgálta, a lakosság mekkora hányada rendelkezik a SARS-CoV-2 vírus elleni antitestekkel. A vizsgált személyek körülbelül negyedénél találtak ellenanyagot.

koronavírus antitest tesztelés Kassa
Fotó: facebook.com/kosiceofficial

A Prevcoveast nevű klinikai vizsgálatba 9463 olyan személy kapcsolódott be, akik még nem voltak beoltva.

Kassa városa a Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) orvosi karával együttműködve végezte az ingyenes teszteket.

„Kassa és közvetlen környezete lakosságának körülbelül 25 százalékánál mutatta ki a teszt az antitestek jelenlétét. Közülük 12 százalék már korábban, valószínűleg az első hullámban átesett koronavírus-fertőzésen. A többiek a második hullámban betegedhettek meg, ekkor kezdődött meg náluk az ellenanyag termelése” – fejtette ki Monika Halánová, az UPJŠ orvosi karának dékánhelyettese, az intézmény járványügyi intézetének vezetője. A vizsgált személyek körülbelül egy százalékánál találtak IgM típusú ellenanyagot, ami azt jelenti, épp a teszt idején estek át a megbetegedésen.

Halánová becslése szerint a klinikai vizsgálathoz kapcsolódó teljes jelentés nyár végére készülhet el.

Még valamivel több mint ötszáz tesztünk maradt, ezeket arra használjuk, hogy megvizsgáljuk, a kassai és környékbeli idősotthonok, szociális intézmények beoltatlan lakóinak vérében jelen vannak-e az antitestek”

– tette hozzá.

Pavol Jarčuška infektológus, a központi válságstáb tagja, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) infektológiai klinikájának főorvosa szerint a vizsgálat eredményei megfelelnek a szakértők feltételezéseinek, miszerint a lakosság körülbelül 20-30 százaléka már átesett a COVID-19 megbetegedésen.

Ha ehhez hozzáadjuk még az ország lakosságának nagyjából 20 százalékát, akik a vakcina legalább első adagját megkapták, az eredmény körülbelül 45 százalék, ami viszonylag kedvező szám.  Ez annak eldöntésében is segíthet, hogy hány adag vakcinával oltsunk. Elmondhatjuk, hogy az intézkedések fokozatos feloldását követően is jó úton haladunk a kollektív immunitás kiépítése felé” – fogalmazott a járványügyi szakember.

A vizsgálat április végén zajlott, célja pedig annak felmérése volt, a lakosság mekkora hányadánál találhatók meg a SARS-CoV-2 vírus elleni antitestek, illetve milyen kollektív immunitással rendelkeznek az emberek Kelet-Szlovákiában, valamint, hogy valójában mennyien estek át a koronavírus-fertőzésen Kassán és környékén. Ez a vizsgálat a vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatja ki.

Míg a PCR- és az antigénteszt a vírus jelenlétét igazolhatja, a COVID-19 specifikus antitestek vizsgálata arra adhat választ, hogy korábban találkoztunk-e a vírussal, illetve elkezdődött-e már egy arra specifikus válaszreakció.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere hangsúlyozta, továbbra is elővigyázatosak kell lennünk. Egyúttal bejelentette, meghosszabbították a magisztrátus épületében kialakított nagykapacitású antigén tesztközpont működését, a hónap végéig péntekenként 12.00 és 18.00 óra között, hétvégenként 9.00 és 17.00 óra között lesz nyitva.

Kövesse facebook oldalunkat is!