2020. november 7., 13:30
Frissítve: 11:03

Annak ellenére, hogy zöld járásról van szó, órákat kell várni a tesztelésre Komáromban

Annak ellenére, hogy a Komáromi járás zöld minősítést kapott, a járás területén ezen a hétvégén is működő két COVID-19 mintavételi hely, illetve a tesztelés második fordulója iránt nagy érdeklődés mutatkozik. Szombat délelőtt a komáromi Matica slovenská-székháznál átlagosan 2-2,5, a lakszakállasi kultúrház előtt pedig 1 óráig kellett várakozni.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Lakszakállas község facebookos honlapján olvasható közlemény szerint

mivel a tesztelés költségeit az önkormányzatok finanszírozzák, a lakszakállasi tesztelőhelyet kizárólag a következő falvak lakói látogathatják: Szilas, Lakszakállas, Bogya, Bogyarét, Gellér, Nemesócsa és Zsemlékes.

A tesztelés második köre Komáromban és Lakszakállason
Fotó:  Facebook

Az ingyenes teszteket ugyan ott is megkapták, de az egészségügyi és adminisztratív munkatársak költségeit maguknak kell fizetniük. A helyi kultúrházban csak szombaton 8-20 óra között tesztelik mindazokat, akik a jövő héttől munkavégzés, orvoslátogatás vagy más ügyben látogatnak el a közeli, piros minősítést kapott Dunaszerdahelyi járásba.

A tesztelés második köre Komáromban és Lakszakállason
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

November 7-én és 8-án (szombaton és vasárnap) 8-18 óra között tesztelnek a Matica slovenská komáromi székházában is, ahol önkéntes alapon nemcsak a helyi, hanem a más településekről érkezők is leteszteltethetik magukat.

Emiatt a helyszínen már reggel óta hosszú sor kígyózik, amely fél 12 órakor a Komáromi Járási Hivatalnál ért véget. Akadtak, akik közben a parkbeli padokon pihentek meg a kellemes őszies időben.

Ahogy másutt, úgy itt is mindkét napon 12-13 óra között tartottak ebédszünetet.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Pár várakozótól a teszteltetése okáról érdeklődtünk. Az egyikük bevallotta, hogy múlt héten kihagyta az önkéntes mintavételt. Miután azonban több boltba és a postára sem engedték őt be negatív teszteredmény nélkül, ma inkább türelmesen kivárja a sorát.

Egy idős férfinek jövő héten kell szakorvosi ellenőrzésre mennie Dunaszerdahelyre, mert a Komáromi járás elhalálozott vagy kiöregedő szakorvosai helyére alig érkeznek újak. Mivel hónapok óta megvan a konkrét időpontja, azt nem szeretné elveszíteni, negatív teszt nélkül azonban erre kényszerülne.

Egy Dél-Komáromban dolgozó középkorú nő a napi ingázása miatt reménykedik a negatív teszteredményben. Egy házaspár pedig látva a hosszú sort, elárulta, hogy inkább vasárnap tér majd vissza.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A negatív teszteredményről szóló igazolással rendelkezők jövő héten is mentesülnek a kijárási korlátozás alól, amelyet november 14-ig vezetett be a szlovák kormány.

November 7-én 18 órakor befejeződött a komáromi Matica slovenská székházában az önkéntes tesztelés első napja. A tesztelésen a Komáromi járás lakosain kívül sok más járás lakosai is részt vettek. A szombati nap folyamán összesen 593 személyt teszteltek, akiknél 14 pozitív leletet találtak. Ez 2,36 százalékos fertőzöttséget jelent - olvasható Komárom város facebookos oldalán.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.