2019. július 15., 11:28

Andrássy piknik a betléri kastély parkjában

Egyre több embert vonz az Andrássy piknik a betléri kastély angol parkjában. Az idei történelmi pikniken a korábbi évekhez hasonlóan színes, régimódi ruhákba öltözött emberek bukkantak fel a kastély előtti parkban, sokan a fűre terített takarókon falatoztak. A piknik ma már egyre népszerűbb, sokan a régió határain túlról is érkeznek.

Andrássy piknik
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

„Ezt a tradíciót 2014-ben kezdtük és nagyon örülünk, hogy nagyon sokan megszerették és nagyon sok vendégünk érkezik erre a piknikre” –  meséli Máté Tímea, a Betléri Andrássy Múzeum igazgatója. Hozzáteszi, nagyon sok fénykép, történelmi fénykép tanúskodik arról, hogy már az Andrássyak is piknikeztek a parkban és a betléri erdőkben is, és ezek a piknikek a vadászatok részét képezték. Csak akkor még nem pikniknek hívták ezeket az összejöveteleket, hanem például villás reggelinek, amikor pokrócokon ültek és kint ebédeltek, vagy reggeliztek a erdőben, a természetben.

Fotó:  Majoros Jácint

A rendezvény elengedhetetlen része volt a cigányzene. A legkisebb látogatókat várta az arisztokratikus krikett vagy a tollaslabda, de készíthettek kis ajándéktárgyakat a kézműves foglalkozáson, vagy felpróbálhatták a korabeli kosztümöket is. A pikniken tiszteletét tette az „előkelő társaság“ is, melynek tagjaival a kastély előtti parkban sokan közös fotókat készítettek.

„Itt, Betlérben nem először járok, viszont az Andrássy pikniken igen. Nagyon tetszik ez a rendezvény, örülök, hogy el tudtam jönni. Gyönyörűek a kosztümök, amiket egyébként fel is lehet próbálni és nagyon hangulatos ez az egész rendezvény, mert itt a fűben le lehet kicsit ülni, sajtokat lehet kóstolni, a háttér meseszép ” – tudjuk meg a Kálosáról érkezett Varga Barbarától.

Fotó:  Majoros Jácint

Idén a múzeum egy újdonsággal, a legfinomabb édesség címéért folyó versennyel is készült, amibe bárki bekapcsolódhatott, aki elhozta az otthon megsütött kalácsát, süteményét és benevezte a megmérettetésbe. Az otthonról hozott csemegék mellett uborkás szendvicsek és csirkefalatok közül is válogathattak a látogatók, amik az Andrássyak kedvelt piknik ételei voltak egykoron. Aki korabeli kosztümbe érkezett a piknikre, az ingyenes belépőt kapott a kastélyba.

Andrássy piknik
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.