Andrássy Géza Vadásznapok Betlérben

Majoros Jácint 2019. június 16., 19:11

Immár hatodszor rendezték meg a betléri kastély területén és az Angol parkban a  gróf Andrássy Géza Vadásznapokat.

Fotó: Majoros Jácint

Máté Tímea, Betléri Andrássy Múzeum igazgató beszámolt arról, hogy idén először volt kétnapos a rendezvény, amely ezentúl gróf Andrássy Géza nevét viseli.  „Ennek nagyon örülök, mivel Andrássy Géza gróf híres vadász volt, és az ő élete alatt itt és az egész környéken nagyon zajlott a vadászélet. A betléri erdőkben és a szulovai erdőkben is, akárcsak a parnói kastélyban, amely úgy szintén Gézáé volt“ – mondta el az igazgatónő.

A kétnapos rendezvény első napján bemutatták a Szlovákiában található igazán  egyedinek számító és korát illetően a legrégebbi, és egyben jelenleg is működő betléri vadrezervátumot. Az erdészeti telepet még 1885-ben alapította gróf Andrássy Manó, majd fia gróf Andrássy Géza folytatta annak bővítését, szarvasok, dámvadak és muflonok számára.

Fotó: Majoros Jácint

Marcel Lehotský, a rozsnyói  Állami Erdőgazdaság vadász referense elmondta, hogy az Andrássyak Betlérben, 1885-ben alapították meg a kastélypark mögötti területen azt a vadrezervátumot, melynek a területe akkor kb. 575 hektár volt. Ez a régióban volt az első olyan rezervátum – vadaspark, amely az állatok gondozását helyezte a figyelem központjába. Az Andrássyak ehhez a vadasparkhoz, illetve magához az egész vadászathoz nagyon profeszionálisan álltak hozzá. Pár év elteltével így az akkori európai vadásztársadalom is megismerhette Betlért. Számos országból érkeztek vadászok Betlérbe, és az Andrássyaknak, illetve a vadasparknak köszönhetően elindult a vadászélet. 

Fotó: Majoros Jácint

Az ünnepi vadászfelvonulást és trófeakiállítást követően számos verseny, gyerekprogram, erdészeti pedagógiai foglalkozások,  íjász- és solymászbemutató, lövészverseny, valamint kutyás- és zenés programok várták a látogatókat. Több vendég dícsérte is a bemutatott vadászkultúrát, a trófeák minőségét, a kutyákat, az öltözékeket, a gyermekműsorokat, illetve a professzionális szervezést.

A hatodik alkalommal megrendezett betléri Vadásznapokra - a jó időnek köszönhetően - több ezren látogattak el.

Képgalériánk:
Fotó: Majoros Jácint

0 HOZZÁSZÓLÁS