2020. március 18., 08:49

Amit a koronavírus-helyzetről tudni kell a Bodrogközben és az Ung-vidéken

Az ország keleti részén is egyre jobban érződik a koronavírus-veszély.  A kórházak és az önkormányzatok is intézkedéseket hoznak a fertőzés terjedésének fékezése érdekében.

A tőketerebesi kórház
Tőketerebesi kórház

A járási központ kórháza csak az akut esetek ellátásával foglalkozik, ezek a betegek a sürgősségi osztályon nyerhetnek felvételt, illetve a daganatos megbetegedésekben szenvedőket  látják el. A kontrollvizsgálatokat leállították.

A kórház épületébe csak szájmaszkban, esetleg az orrot és a szájat egyaránt védő sálban lehet belépni. A kórház főbejárata zárva van, a bejárás mindössze a bevásárlói árkád felől lehetséges.

A bejáratnál kötelező a lázmérés, de odafigyelnek pl. az esetleges köhögésre, rákérdeznek a fertőzöttekkel való kapcsolattartásra stb. Ezek alapján döntik el, megengedik-e a belépést a kórház területére.

A koronavírussal fertőzöttek számára a kórházban berendeztek egy külön erre a célra kijelölt helyet az E pavilon földszintjén.

Nagykapos

A helyi önkormányzat válságstábjának március 16-ai határozata alapján a városban az egyedülálló, tehetetlen, illetve a korukból adódóan kötelező karanténban lévő nagykaposi lakosok számára a rendkívüli állapot idején a szociális munkások mellett önkéntesek, illetve a városi rendőrség tagjai fogják biztosítani a legszükségesebb szolgáltatásokat, hogy így is fékezzék a járvány terjedését.

Az önkormányzat ekképp szeretné megoldani a lakosság e csoportjának az élelmiszer- és gyógyszerellátását, az esetlegesen megrendelt ebédek kiszállítását.

A 65 évnél idősebbek telefonos megrendelés alapján (056 638 3128) egyszeri alkalommal  szájmaszkot is kaphatnak.

msu-v.kapusany.jpg

A válságstáb ugyancsak korlátozni kívánja  a gyülekezést a sportpályákon és játszótereken, ezért azokat 14 napra bezáratta. A város azt ajánlja polgárainak, hogy a szájmaszkot a közterületeken állandóan használják.

Keleten is emelkedik a fertőzöttek száma

Egyelőre 7 koronavírussal fertőzöttről tudnak Kelet-Szlovákiában, ezek az esetek a Rozsnyói, a Kassai, az Eperjesi, a Szobránci, illetve a Felsővízközi (Svidník) járásban fordultak elő.

Kassán egy 34 esztendős hölgy a fertőzött, a Rozsnyói járásban pedig egy 74 éves asszony, aki egy külföldről érkezett polgárral érintkezett.

A szobránci koronavírusos ugyancsak egy nő. Az Eperjesi járásban  három fertőzött is van,  az egyikük külföldön ápoló. A másik beteg egy gyerek, míg a harmadikról annyit tudhatunk, hogy egy Eperjes melletti településen él. Felsővízközben két férfi kapta el a koronavírust, ők nemrégiben ausztriai síelésből tértek haza.

Végezetül  egy jó hír: e héttől kezdve Kassán már helyben is ki tudják értékelni a teszteket, naponta mintegy 180 darabot.

 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!