2021. május 2., 11:20

"Amiben fantáziát látok, megvalósítom" - egy sikeres vállalkozó Nagykaposról

Bukó Gyula nagykaposi építési vállalkozó számára a 2021-es év a kerek évfordulók jegyében zajlik: az idén 60 éves, 40 éve dolgozik az építőiparban, és 30 éve alapította cégét.

 

buko-gyula-es-fia
Fotó: B. Gy. archívuma
Bukó Gyula és fia, cégük telephelye előtt.

Alapiskolai tanulmányait befejezve, hogy folytassa a családi hagyományt, Losoncon, az építészeti szakközépiskolában tanult tovább, ahol anyanyelvén szerezte meg a szakmai ismereteit. Hazatérve tíz évig egy jelentősebb vállalatnál dolgozott, amely három és fél évre Pozsonyba küldte. A rendszerváltást követően, kihasználva az új lehetőségeket, saját céget alapított. Bevallása szerint, amit kitalál és amiben fantáziát is lát, azt meg szokta valósítani.

Ha jól tudom, ma is több lábon áll.

A vállalkozásnak szüksége volt egy telephelyre, megvásároltam hát egy 150 éves vályogházat. Átalakítottam, kibővítettem, és ma is onnan irányítjuk a céget. Mindez Nagykapos szélén, a Hadabuda utcában található. Nagyon kíváncsi lennék az utcanév eredetére, mert a helyi lakosokon kívül mindenki megmosolyogja, miközben biztosan van értelmes magyarázata is a jelentésének. Nagykaposon miénk az első bejegyzett, építkezéssel foglalkozó magánvállalat és a legrégebben nyitva tartó üzlet, amely építési anyagok árusításával is foglalkozik.

Milyen kihívást jelentett a cég beindítása?

Harminc éve éppen családalapítás előtt álló fiatalember voltam, így a tőke hiánya csak fokozatosan tette lehetővé az elképzeléseim megvalósítását. Mára azonban elmondhatom, hogy az alkalmazottaink révén több mint tíz család megélhetését tudjuk biztosítani. A fiam időközben átvette az építési anyagok árusítását, így lehetővé vált számomra, hogy kizárólag az építési feladatokra összpontosíthassak.

Visszatekintve az elmúlt harminc évre, mi minden dicséri az önök keze munkáját?

Új épületek megépítésével és felújításokkal egyaránt foglalkozunk. Máig a legnagyobb kihívásnak a nagykaposi görögkatolikus templom felépítését tartjuk. Az épület hat középpontú körcikkből áll, szakmai szempontból ezért volt igényes feladat a kivitelezése. A templom a magyar állam anyagi támogatásának köszönhetően épült. A bodrogszerdahelyi panzió megépítésénél is mi voltunk a fővállalkozók, de építettünk még 12 családi házat és gépkocsik műszaki vizsgálatát szolgáló épületet is Nagykaposon. Számtalan felújításban is részt vettünk.

Ott voltunk például a nagyszelmenci magyar tannyelvű alapiskola átépítésénél, a helyi futballpálya, illetve az orvosi rendelőintézet felújításánál.

Általában 30 kilométeres körzetben vállalunk munkát, nem szívesen megyünk távolabb. Új épületek elkészítését szívesebben vállaljuk, mint a felújítást, hiszen ahhoz alaposabb szakmai tudásra van szükség, amire nem minden vállalkozó képes. Ráadásul menet közben meglepetésekre sem kell számítanunk. Ettől függetlenül természetesen a felújításokra való felkérést sem utasítjuk vissza.

Aktuális és gyakran elhangzó kérdés: mennyire befolyásolta a cég működését a járvány? Kénytelenek voltak-e emiatt megválni néhány alkalmazottól?

Mi nagyon szerencsések vagyunk, hiszen az építőipar folyamatosan dolgozhatott, sőt, akik arra kényszerültek, hogy ez idő tájt otthon maradjanak, azok a régen tervezett munkákra is most tudtak sort keríteni. Cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt dolgoztunk. Most például a kaposkelecsényi községházán végeztünk felújítást, illetve a nagykaposi Magyar Házban átalakítást.

nagykapos templom
Fotó:  B. Gy. archívuma
A nagykaposi görögkatolikus templom.

Milyen napi gondokkal kell szembenéznie egy építési vállalkozónak?

Két dolgot emelnék ki. A legégetőbb gond, hogy az építőiparból hiányoznak a szakemberek. Nekünk is huszonöt évünk ment rá, hogy kineveljük azokat az embereket, akik megtanulták a szakmát, megbízhatóak, és akik biztosan nem rontják a cégünk hírnevét. De ezeket az embereket nem az iskolák képezték, nekem kellett őket megtanítanom. Ugyanakkor mára elértük, hogy minden alkalmazottunk legalább 2-3 építőipari szakmában járatos. Amiben ő a legjobb, azt a munkafolyamatot ő vezényli le, amely kevésbé áll közel hozzá, ott segíti a többieket.

Mindig arra vágytam, hogy olyan jó munkásaim legyenek, akik képesek és tudnak is együtt dolgozni. Mára ezt sikerült elérni.

A másik gond, hogy a mi munkánkban is elburjánzott a bürokrácia. Valaha jóval kevesebb papírmunkát követeltek meg a törvények. Ráadásul az EU-s projektek esetében akár 5 év múlva is elő kell szednünk a dokumentációt, ezzel újabb feladatokat rónak ránk.

Meg lehet-e határozni, hogy milyen változások történtek a megrendelőik igényeiben?

Egyrészt megnőttek az elvárások, másrészt hatalmasat változott a bolti kínálat. Csak a pénztárca szab határokat az álmok megvalósításának. Tapasztalatom szerint ma a fiatalok szívesen vásárolnak felújítandó családi házat, még akkor is, ha emiatt el kell hagyniuk a várost. A házak szigetelése a leggyakoribb megbízás. Általában hagyom, hogy a megrendelő elmondja, mit szeretne, én meg felvázolom, mit lehet az adott épületből kihozni. Aki a realitások talaján marad, nem eshet át a ló túloldalára.                           

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!