Alsóbodokon megnyílt a Zoboralja Múzeum

hirek.sk 2017. augusztus 06., 15:46
ALSÓBODOK. A Nyitra-vidék természeti kincseit, történelmét és népi kultúráját mutatja be a Zoboralja Múzeum. Fehér Sándor történész és Fehér Pindes Ivett magángyűjteménye az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában kapott helyet.

A múzeum ünnepélyes megnyitóján Paulisz Marián, a község polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd Balkó Róbert, a Zoboralji Községek Regionális Társulásának elnöke mondott ünnepi beszédet.

Az elnök emlékeztetett, hogy az alapgondolat megszületése után a megvalósításhoz kellett  egy adag merészség. "A merészséget én abban látom, hogy egy tágasabb régiót, Zoboralját, Nyitra-vidékét szeretné ez a kiállítás bemutatni. És merészség az is, hogy egy ember, ha az élete során hozzájut eredeti tárgyakhoz, akkor azokhoz ragaszkodik, ez a másik része a merészségnek. Sándornak és Ivettnek és az ő támogatóiknak köszönhetően komoly alapanyag gyűlt össze" - mondta Balkó Róbert, a Zoboralji Községek Regionális Társulásának elnöke.

Az Alsóbodoki Hagyományőrző Éneklőcsoport előadása után Fehér Sándor, a múzeum alapítója köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az ötlet megvalósulását, elsősorban Paulisz Boldizsárnak, a Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola alapítójának, hogy az intézmény falai között méltó helyet biztosított a gyűjtemény bemutatására.

A tárlat anyaga több évtizedes gyűjtés eredménye. Fehér Sándor gyűjtőszenvedélye már gyerekkorában megmutatkozott, amikor az alsóbodoki homokbányában egy ritka régészeti leletre bukkant. 

"Talán 10 éves lehettem, amikor találtam a helyi homokbányában egy ősállat csontot, egy masztodonnak, egy mamuthoz hasonló állatnak a csontját, akkor azt eltettem a gyűjteményembe, aztán jött egy kő és lassan gyűltek a darabok. Szervezetten a gyűjtéssel csak főiskolás koromban kezdtem el foglalkozni, akkor már más tárgyakat is gyűjtöttem, amelyek a régióhoz kötődnek" - emlékezett a kezdetekre Fehér Sándor történész, múzeumalapító.

A múzeum néprajzi gyűjteménye a tájegység viseletvilágát és a népi foglalkozásokat mutatja be, de megtaláljuk itt a Zobori-hegyek növényeinek herbáriumát, ásványait és kövületeit, valamint egy egyedülálló metszettlenyomat-gyűjteményt is. A történelmi dokumentumok között pedig még Mária Terézia és Ferenc József által aláírt darabokra is bukkanhatunk.

Fehér Sándor elmondta, a természetből, természeti tárgyakból gyűlt össze a kiállítás alapköve, ebből indultak ki, de az emberi kultúra egyes rétegeit is szerették volna bemutatni, így jelenleg a múzeumnak három részlege van: természetetrajzi, történelmi és néprajzi.

Az alapítók a Zoboralja Múzeummal egy állandó kiállítást hoztak létre, de a gyűjtemény egy-egy részét akár önkormányzatok, iskolák rendelkezésére is bocsátják. Az érdeklődők a tárlatot megtekinthetik a jövő hétvégén a Generációk Találkozása kulturális fesztivál keretében, vagy a későbbiekben előzetes bejelentkezés alapján.

0 HOZZÁSZÓLÁS