2020. február 6., 12:23

Alsóbodokon jó magyar diáknak lenni

Sikeresnek értékelte az idei tanév első félévét Zoboralja egyetlen magyar szakközépiskolának új igazgatója. Az alsóbodoki Magán Szakközépiskolában fontos a magyar kultúra és diákok nemzetiségének megerősítése és ápolása.

Fotó: Patay Péter
A zoboralji magyar szakközépiskola diákjai és pedagógusai sikeresen zárták az idei tanév első félévét. A tanév kezdetén Szabó Bodó Renáta tanárnő vezetésével az iskola végzős diákjai is adatgyűjtő terepmunkában vettek részt. A Lakitelek Népfőiskola által szervezett kutató munka eredménye a „Zoboralja Kollégium” c. kötet, Tóth Klára és Horváth Zsolt szerkesztésében.

Az értékfeltáró adatgyűjtemény a hungarikumról szóló törvénynek köszönhetően magyar kulturális értékek tudatos felkutatásának eredményeit foglalja össze – tudatta portálunkkal Patay Péter, aki Hajtman Bélát váltotta az iskola igazgatói székében.

A magyarországi Határtalanul program élménydús és építő jellegű választéka közül novemberben a Magyar Nemzeti Galéria megtekintését pályázták meg Budapesten. Elsősorban a késő gótikus szárnyasoltárok, a későreneszánsz és barokk művészet, a 19. századi festészet és szobrászat, azaz Munkácsy Mihály és Paál László művészete, valamint a 20. századi művészet alkotása ragadták meg az alsóbodoki fiatalok figyelmét. Sokan a magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga szemszögéből tanulmányozták az egyedi műtárgyakat.

Decemberben Böjte Csaba Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe alkalmából a nagycétényi templomban celebrált szentmisét, amelyen több zoboralji oktatási intézmény, köztük az alsóbodoki középiskola tanulói is részt vettek.

A magyar kultúra napját a diákok a Nyitra Megyei Művelődési Központban ünnepelték, ahol megtekintették a naszvadi Mécsvirág irodalmi kör előadását.

„Az iskola büszke azokra, akik az elmúlt két évtizedben Alsóbodokon érettségiztek, s immár fontos közéleti szerepet vállalnak a Felvidéken, hisz az ország szinte minden szegletéből érkeztek, érkeznek ide diákok”- tette hozzá az igazgató. A magyar kultúráért tevékenyen jeleskedő véndiákok egyike a Nyitracsehin alkotó Csámpai László, aki később történelem szakon végzett az ELTE-n, a januári hónapban pedig „Kőből szívet készítek“ címmel méltatták első verseskötetét. A bemutatón a szakközépiskola másodikos diákja, Kotešovszky Tamara tolmácsolta a nagyérdeműnek az ifjú költő egyik versét.

Az iskolai félév közös kulturális élményeinek zárásául január 30-án a középiskola meghívásának eleget téve, Alsóbodokon szerepelt a Deja Vu társulat, mely előadta a „Lucifer és az angyalok hangja“ c. zenés darabot.

Az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola továbbra is kiemelt figyelmet kíván fektetni a magyar hagyományaink és kulturális értékeinkre való nevelés terén. Különféle programok, lehetőségek várnak mindazokra, akik ezt az iskolát szeretnék választani középfokú tanulmányai szénhelyéül. A távolból érkező diákoknak kollégiumi ellátást is nyújt az intézmény. Azokat a kedves érdeklődőket, akik kereskedelem és vállalkozás szakon egy családias hangulatú szakközépiskolában szeretnék folytatni tanulmányaikat, előzetes bejelentkezés alapján bármelyik napon szeretettel várja pedagógus és diák egyaránt az iskola bemutatására Alsóbodokon – tette hozzá Patay Péter.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!