cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. július 9., 19:12

Állami, megyei és önkormányzati utak

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke a közösségi oldalán tisztázta, hogy a Lévai járás területén levő, sokat kritizált minőségű I. osztályú utak (Párkány–Zselíz–Garamkálna: I/76, Érsekújvár–Nagysalló–Ipolyság: I/75, Ipolyság–Korpona: I/66, Léva–Verebély: I/51) karbantartása és felújítása az állami Szlovák Útkezelő Vállalathoz tartozik.

 

Csenger
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Csenger Tibor

Hangsúlyozta, hogy az ezen felüli II. és III. osztályú besorolású utak (514 km) a megye alá, a Nyitra Megyei Regionális Közútkezelő Társasághoz tartoznak:

A megyei utak felújítása terén az elmúlt időszakban komoly előrelépéseket sikerült elérnünk, ha csak azt vesszük alapul, hogy 2014-től gyakorlatilag az összes útnak a fele megújult uniós és saját forrásból. 2023-ban újult meg az Ipolyság és a Nagykürtösi járáshatár közt terjedő szakasz (6,1 km), a Léva–Deménd (17,8 km); az Ipolypásztó–Szalka (8,8 km), az Óvár–Vámosladány (2 km) és a Zselíz külterületén lévő 1 kilométeres szakasz. Ezeknek összköltsége megközelítette a 7,5 millió eurót.”

Rámutatott ugyanakkor, hogy a régióban egyre nagyobb problémát okoz a hidak nem kielégítő állapota is; a megyén ezekkel kapcsolatban is előrelépések tapasztalhatóak:

Nyitra megyében összesen 526 híd található, ebből a Lévai járásban 160; itt található a megye két legrégebben épült hídja is (Hontvarsány, Kereskény, 1880), de a hidak nagy része az 1900-as évek elején épült. Sajnos az elmúlt évtizedekben ezekre nem fordítottak kellő figyelmet, ez pedig az állapotukon is megmutatkozik.”

Ami a Lévai járást illeti, az 1-től 7-ig terjedő minőségi skálán 39 híd 5-ös osztályzatot (rossz minősítést), 12 híd pedig 6-os osztályzatot (nagyon rossz minősítést) kapott. Az egyetlen átkelőt, a garamszentgyörgyi hidat, ami a legrosszabb, 7-es osztályzatot kapta, le is kellett zárni. Ennek felújítása több millió euróba kerül.

2023-ban elkezdődtek az előkészületi munkák, a tervdokumentációk előkészítése, idén pedig elkezdődik a 6-os osztályzatú hidak rekonstrukciója (Nagyölved, Farnad, Nagysalló, Egeg, Tesmag, Hontvarsány, Felsőpél, Garamújfalu, Bát, Hontbagonya, Bakaszenes). Az elsők között a Zselíz–Léva közti úton lévő óvári hídra kerül sor, mely esetében nem rekonstrukció valósul meg, hanem új, kiszélesített híd megépítése. Ez azért elengedhetetlen, mivel a lévai ipari park hatására hatványozottan megnövekedett itt a személyi és a teherforgalom, és a zselízi régiót köti össze a járási székhellyel. A kisebb hibákkal rendelkező 4-es és 3-as osztályzatú hidakat saját hatáskörben, a megyei fenntartású Regionális Útkarbantartó Vállalat speciális hídfelújító munkacsoportja javítja meg. 2023-ban a járás területén négy (Farnad, Tesmag, Bajka, Óbars) hídra került általuk sor, 2024-ben pedig további hat esetben járnak el (Zalaba, Százd, Palást, Léva, Derzsenye, Baka)”

– fűzte hozzá az alispán.

Csenger
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.