Alig fejeződött be, máris újabb tesztelés lesz Kassán

2021. január 13., 07:33
Fábián Gergely

A múlt hétvégéhez hasonlóan ismét széles körű, önkéntes és díjmentes koronavírus-tesztelést tartanak Kassán. A tervek szerint 2021. január 15-én, pénteken kezdődne, s legalább 60 mintavételi hely létesítésével számolnak.

Fotó: TASR

Az előző, január 8-11. között zajló tesztelésen 56 521-en vettek részt, 1,76 százalékuk, azaz 997 személy tesztje lett pozitív.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere szerint a városrészek polgármestereinek nagy része támogatja a városra kiterjedő, újabb széles körű tesztelést hasonló módon, mint az péntektől hétfőig zajlott- Legalább 60 mintavételi helyet szeretnének nyitni. Egyúttal jelezte, arra ösztönzik a környező települések polgármestereit is, hogy csatlakozzanak a teszteléshez. „Ehhez lehetőségeinkhez, kapacitásunkhoz mérten megadunk minden segítséget” – jelentette ki.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere
Fotó: TASR
Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere

A főpolgármester tájékoztatása szerint a járási válságstáb egyelőre nem szigorította a járványügyi intézkedéseket. Továbbra sem kell majd negatív teszteredmény a városban való mozgáshoz, ha például élelmiszert vásárolunk, de nem zárta ki, hogy egy megváltozhat. Egyúttal jelezte, a rendőrség megerősítette, hogy

a következő napokban nagyobb figyelmet fordít majd arra, ki milyen okból hagyja el az otthonát.

A múlt hétvégéhez hasonlóan most is elsősorban azokat látnák szívesen a tesztelésen, akik munkájuk miatt nem maradhatnak otthon, illetve akik hozzátartozóikról gondoskodnak. „Másrészt nem akarjuk felosztani az embereket olyanokra, akik jöhetnek, és olyanokra, akik nem. A hétvégén olyanokat is teszteltünk, akik nem kassaiak. Leteszteljük a nyugdíjasokat is, ha úgy érzik, szükség van erre. Viszont azok esetében, akik otthon vannak, betartják a kijárási tilalmat, nem járnak sehová, ez nem szükséges” – húzta alá Polaček.

tesztelés Kassa 2
Fotó: TASR

A főpolgármester úgy értékelte, a hétvégi tesztelést várakozáson felül sikerült abszolválni. Azok, akik antigén tesztje pozitív lett, PCR teszten is részt vehettek. Eddig az ilyen minták harmadát értékelték ki, s ezek megerősítették az antigén tesztek eredményét.