2023. július 19., 09:33

Alakul az 57. Országos Népművészeti Fesztivál programja

A Csemadok Országos Tanácsa, a zselízi Tiszta Forrás Alap, valamint a Csemadok zselízi helyi szervezete idén is megszervezi a Felvidék népművészetének ünnepét, a zselízi Országos Népművészeti Fesztivált. 2023. augusztus 16-a és 20-a között a helyi városi parkban kialakított helyszíneken várják az érdeklődőket.

ONF
ONF
Fotó: Országos Népművészeti Fesztivál

A CIOFF világfesztiválok listáján is helyet kapó Országos Népművészeti Fesztivál az idén is a hagyományos kultúra népszerűsítésére és ápolására, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartására és megőrzésére, továbbá a hagyományos népművészet képviselésére és képviseltetésére vonatkozó küldetését kívánja teljesíteni.

Amint azt a fesztivál főszervezőjétől, Juhász Esztertől megtudtuk, az már biztos, hogy a külföldi tánccsoportok közül ellátogat Zselízre a törökországi Oyuna, a görögországi Nei Epivates és az indiai Shivam együttesek is. Ők Párkányban és Érsekújvárban is bemutatkoznak majd, sőt a Pajtában saját táncaikat is megtanítják az érdeklődőknek:

Péntek este a Csallóközi Néptáncegyüttes ad műsort, utána – most már hagyományosan – Nagy Csomor András és zenekara lép fel, majd gondoskodik az esti táncházról is. A Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete szervezésében szombaton kerül sor a gyermek-, az ifjúsági és a felnőtt csoportok műsoraira, este pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutatja be legújabb, Régi tánc, új nemzedék című produkcióját. Az éjszakai táncházban a Sarjú Bandának lesz szerepe. Vasárnap az 57. Országos Népművészeti Fesztivál gálaműsorában a külföldi vendégcsoportokon kívül az Aranykapu című összeállításban a 2022-es év nívó díjas táncegyüttesei mutatkoznak be, illetve a Fordulj kispej lovam című műsor szereplői érkeznek lóháton, hogy a néphagyomány, a lovas világ, a néptánc és népzene megbecsülését erősítsék tájainkon is. A Csavar Színház katartikus színházi élménnyel gazdagítja mindazokat, akik nemzeti ünnepünkön este, a Fűje sarjad mezőknek című előadást választják.”

Az 57. Országos Népművészeti Fesztivál részletes programja hamarosan a rendezvény honlapján is elérhetővé válik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.