cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. július 10., 13:07

Aki felvette a kesztyűt

A 15 éves leleszi Ilko Júlia a királyhelmeci nyolcéves gimnázium kvarta osztályát fejezi be lapunk megjelenésekor. Hajnalban kel, fél négykor már indul a busszal Nagykaposra. A Kalokagathia Sportklubban reggelente izomerősítő edzései vannak, a suli után pedig kick-box foglalkozásai. 

 

Kick-box
A mindig győzelemre törekvő Ilko Júlia
Fotó: A szerző felvétele

A nyári szünidő alatt sem lesz megállás. A közelmúltban Budapesten megrendezett 29. Magyar Kick-box Világkupáról a női +65 kg kategóriában két versenyszámban is dobogós helyezést ért el. Az ezüst és bronzérmmel hazatérő Julcsi napokon belül megkezdi a felkészülést az augusztus utolsó hetében, szintén a magyar fővárosban zajló világbajnokságra. 

Minden alkalommal nyerni akar, mondta, mert az aranyat a kezében tartva önti el igazán a jóleső érzés, hogy a kemény munka meghozta a gyümölcsét.

De vereségek is kellenek ahhoz, hogy a fődíjat igazán értékelni tudjam"

– teszi hozzá.

Hogy értsük Julcsi maximalizmusát és küzdésvágyát, tudnunk kell, hogy tavaly, élete első versenyén, hazai pályán, kis híján a dobogó élére állhatott. Első nekifutásra súlykategóriájának két versenyszámában lett ezüstérmes, azután sorra jöttek az aranyak. A Low kick megméretésben az idén először indult és hazai bajnok lett. 

Nagyszombatban, az Open Liga 1. körében a Kick light aranyat akasztották a nyakába, a 2. körében, Poprádon pedig az egy évvel idősebb, egy kassai klubban versenyző Anna nővérével együtt összesen 4 aranyat szereztek. 

Februárban, az idei szezon első nemzetközi versenyén, az Európa Kupán a Kick light győztese lett a horvátországi Zágrábban, márciusban pedig az Olasz Világkupa ugyanezen versenyszámának ezüstérmese és a Ligh contact bronzérmese is Julcsi lett.  

A nyári vakáció első két hetében a közeli egyházi gyermektáborokban önkénteskedik majd, de ezeken a napokon sem maradhat ki egyetlen edzés sem. 

Sok áldozattal jár ez az életforma, de mivel megszoktam és ebben a sportban találtam meg önmagam, nem jelent problémát, hogy számomra elmarad a tanítás utáni lazítás a barátokkal. A klubot szinte második családunknak tekintjük, összetartó közösség vagyunk, megesik, hogy az edzés után közösen beülünk valahová egy üdítő mellé beszélgetni, vagy megeszünk egy pizzát"

– mondja mosolyogva. 

Edzője Kocsis Ferdinánd, a versenyző mezét szögre akasztva immár 18 éve gondoskodik az utánpótlásról. Julcsi értékeli, hogy nagyon empatikusan bánik velük, mindenkire figyel, szem előtt tartja egyéni küzdési stílusukat. 

Julcsi elárulta, hogy miután elmúlt 10 éves, a nyári szünetben kezdett edzésekre járni. 

– Ellustultam kicsit és sok volt az energiám, valamit kezdeni kellett magammal – vallja, s mivel az edző édesapja jó ismerőse, a lány kicsi kora óta a harcművészetek bűvöletében élt.

Ahogy a sportot komolyan, versenyszerűen űzők többségét, Julcsit is önfegyelemre, szabálykövetésre, kitartásra, a kudarc elfogadására és nem utolsósorban az idő hasznos és tartalmas eltöltésére tanította a kick-box. 

Miközben egy királyhelmeci kávéházban üldögélve türelmesen magyarázta nekem az egyes versenyszámok, illetve a számos megméretés közötti különbségeket, arra gondoltam, minden elismerésem ezé a fiatal, alázatos, kedves, bátor és erős bodrogközi tehetségé. A kick-boksz további haszna, hogy a mai, egyre inkább eldurvuló, kemény világunkban kifejezetten jól jön, ha egy fizikai támadás során egy lány ki tud állni magáért és meg tudja magát védeni.

Az írás megjelent a Magyar7 2024/27. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.