2019. június 26., 12:06

Ahol a betyároké volt a főszerep

Harangszóval és ostorcsergetéssel kezdődött a hetedik alkalommal megrendezett Ősök Sarjai Ünnep a Gömörpéterfala határában lévő Völgyben. A Völgy, amely időként, de ma már egyre gyakrabban, megtelik élettel, színesebbnél színesebb programokkal, számtalan ünneppel, fesztivállal várja a nagyérdeműt.

Ősök Sarjai Ünnep
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

A rendezvény minden egyes alkalommal igyekszik a magyarságnak és a magyar műveltségnek más-más régióját, illetve más-más képességeit, lehetőségeit bemutatni. Idén, immár hetedik alkalommal, a fő téma a betyárság volt.

A betyárságot értelmezhetjük negatívan, értelmezhetjük jól, a betyárokat titulálhatjuk igazságosztóknak vagy akár bűnözőknek is. Egy viszont biztos, a magyarok e tekintetben nagyon erős hagyományokkal bírnak – emelte ki Mede Ferenc, a Medvesalja Polgári Társulás, a Völgy üzemeltetője. 

Kép forrása: Majoros Jácint

„A régi betyárvilágot szeretnénk bemutatni itt az érdeklődőknek. A Dél-Alföldről érkeznek hozzánk betyárbandák és betyárcsapatok, akik hitelesen mutatják be a régi betyárvilágot, a fegyverzetüket, a felszereléseiket, akiktől teljesen hiteles előadásokat hallhatunk Rózsa Sándorról, a dél-alföldi betyáréletről, a fegyverekről” – tudtuk meg az egyik szervezőtől, a sajókeresztúri Bodnár Bélától. Hozzátette azt is, a betyár fegyvereket is bemutatják, különböző fokosok, karikás ostorok is láthatók, de szórakoztató programok, mint deresre húzás, asszonyverés és ehhez hasonlók is szórakoztatják a közönséget.

Már hagyománnyá vált a Völgyben, hogy egy-egy ünnep alkalmával szoboravatásra is sor kerül. Mivel idén a betyárság kapott főszerepet az Ősök Sarjai Ünnepen, így a szerdombbal szemben lévő oldalon kapott helyet a szikszói Mazúr József betyárt ábrázoló alkotása.

A fellépők között az idén többek között az Erdei Banda egri székhelyű, autentikus magyar népzenét muzsikáló zenekar, F. Juhász Zoltán hagyományőrző, valamint a Harmónia-Rend-Band Gyermekkórus és Zenekar is hallható volt. 

Kép forrása: Majoros Jácint

Zsúfolásig megtelt a Völgy előadóterme, amikor Grandpierre Attila, a Tárih-i Üngürüsz – a magyar őskrónika történetéről, annak értelmezéséről és értékeléséről tartott előadást. A Tárih-i Üngürüsz a legrégebbi és legnagyobb értékű krónikánk, nemzetünk személyi igazolványa – hangzott el az előadáson. Perdöntő bizonyítékokat tartalmaz a magyar őstörténelemről a regősök és őskrónikák alapján. Az előadást követően került sor a Vágtázó Csodaszarvas ősi zenéjének koncertjére a Völgyben.

Ősök Sarjai Ünnep
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék