2020. július 18., 17:36

Ágcsernyőben nincs több fertőzött sertés

Július 10-én a Tőketerebesi járásban fekvő Ágcsernyőben egy háztáji gazdaságban újra megjelent az afrikai sertéspestis, amely két disznó pusztulását okozta. A faluban még 10 darab állatot neveltek, az állatorvosok az elmúlt napokban megengedték a gazdáknak, hogy a szabályok betartása mellett  leöljék azokat. A húsokból mintát vettek, a tesztek eredménye határozza meg a következő lépéseket– erősítette meg a sajtónak adott közleményében a tőketerebesi Regionális Állategészségügyi- és Élelmezési Igazgatóság vezetője, Lukáš Fraštia.

 

Fotó: TASR

Az állatorvosok 9 sertés esetében jóváhagyták a leölést, egy méretesebb állatot viszont elaltattak.

"A disznóöléseket azzal a feltétellel engedélyeztük, hogy senki sem kezd a hús feldolgozásába. Amennyiben a húsminták vizsgálata pozitív eredményt hozna, úgy újabb intézkedéseket kell elrendelnünk" –jelentette ki Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi- és Élelmezési Igazgatóság központi igazgatója.

Tegnap kiderült, hogy a leölt állatok egészségesek voltak, a két elpusztult állat gazdája viszont nem tartotta be a sertéspestis elleni védekezésre irányuló intézkedéseket, pl. zöld takarmánnyal etette  állatait

–állította Bíreš.

Jelenleg még folyik a vizsgálat, a tenyésztőket a polgármestereken, illetve az állatorvosokon keresztül tájékoztatják. Tilos a sertések áthelyezése, fontos a gazdaságok biológiai védelme, azaz ki kell zárni a vaddisznókkal való bármilyen közvetett érintkezést, a takarmány, a ruházat, az emberek révén egyaránt.

"Amennyiben a tenyésztők ezeket betartják, nem úgy, mint a károsult gazda, újabb esetre nem kerülhet sor, hiszen a tenyészet védelméért hozzuk a megszorításokat" - egészítette ki Bíreš. Azt is elismeréssel nyugtázta, hogy a járás gazdái komolyan vették a regisztráció szükségességét, ezáltal áttekinthetővé tették számukra az egyes falvak sertésállományát.

Ágcsernyő központtal létrehoztak egy 3 km-es védelmi övezetet, amelybe 6 község tartozik, a 10 km-es megfigyelői övezetbe pedig aTőketerebesi járásból újabb 6, míg a Nagymihályi járásból 4 falu. Ebben a megfigyelői körzetben összesen 125 sertést tartanak.  

Bíreš külön kitért a magyar-szlovák határ mentén található fertőzött vaddisznóállományra, amely keletről indulva már a Komáromi járásig eljutott. Ha a fertőzés a nyugati országrészt is érintené, az már bonyolultabb intézkedéseket követelne meg, hiszen arrafelé már nagyüzemi sertéstenyésztés is folyik.

A sertéspestis 12. esetére 11 hónappal az első után került sor, valamennyi a Tőketerebesi járásban történt. Az elmúlt egy év alatt több mint 200 pestises vaddisznót fogtak el, vagy elhullott példányt találtak. Valamennyit négy járás, Tőketerebes, Nagymihály, Kassa és Kassa-vidék területén.

A sertéspestis gyógyíthatatlan, ugyanakkor sem az emberre, sem pedig más állatfajra át nem vihető kór.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.