2022. március 13., 12:39

Ág Tibor munkássága előtt tisztelegtek Nagymegyeren

A nagymegyeri Pro Megere polgári társulás méltóképpen állított emléket Ág Tibor népzenegyűjtőnek, karnagynak, zenekutatónak, a hosszú ideig Nagymegyeren tevékenykedő zenepedagógusnak és zenetudósnak. Az ünnepélyes emléktábla avatást a hétvégén tartották a nagymegyeri Görföl Centrumnál, ahol fellépett a helyi Csiribiri gyermek és néptáncegyüttes.

Ág Tibor plakett-Nagymegyer
Fotó: Reczai Lilla

A Pro Megere polgári társulás több mint tíz éve működik Nagymegyeren. Alelnöke, Görföl Vilmos portálunknak elmondta, hogy már tavaly ősszel megvalósították volna a tábla átadást, de a koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításaikat.

Mivel az épület az én tulajdonomban áll, ezért felajánlottam a társulásnak, hogy helyezzük majd ide a kész táblát. Persze, a megyeriek közül kaptunk kritikákat, hogy miért nem találtunk méltóbb helyet a táblának, de úgy vélem, hogy ez egy frekventált hely, ahol sokan megfordulnak, így Tibor bácsi emléke is tovább élhet a megyeriekben”

– vázolta Görföl.

Ág Tibor plakett-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla
Balról: Mikóczy Dénes, a Pro Megere elnöke és Zakál Gyula versmondó

A rendezvényre ellátogatott Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének képviseletében Kénerné Bodroghalmi Fruzsina diplomata és férje. A Pro Megere társaság elnöke, Mikóczy Dénes köszöntötte az egybegyűlteket. Kórosi Zalán beszédében Ág Tibor munkásságát méltatta, valamint elmondta, hogy a népzene mindig a magyar kultúra része lesz, hiába tűnnek fel és el a zenezsánerek a nagyvilágban. Az Ág Tibor által éltetett zenei kincset nekünk kell tovább éltetni, hiszen ez az Aranykert muzsikája.

Ág Tibor plakett-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla
Ág Tibor munkásságának fő eredménye az, hogy a Felvidék hagyománykultúrájában a dal és a zenei örökséget becsülettel térképezte fel. Közel hatvan év, a szlovákiai magyar népzene és énekkari élet önzetlen szolgálatában. A múlt század ötvenes éveinek elejétől több mint tizenhatezer szlovákiai magyar népdalt gyűjtött, gyűjtetett össze, ez pedig egyedülálló teljesítménynek minősül.

1928. április 13-án született Pozsonyban, itt is érettségizett, és a Comenius Egyetem Bölcsészkarán szerzett diplomát. 1953-tól különféle szlovákiai magyar népművészeti együttesek tagja, kórusvezetője, később a Csemadok népzenei szakelőadója, s a csehszlovákiai magyar néprajzi társaság titkára. A népzenei gyűjtések mellett számos esszét, tanulmányt, publikációkat tartalmaz életműve.

1963-tól tartózkodott Nagymegyeren és 1967-ig tanított a városi tizenegyéves iskolában. A Csemadok központi bizottsága 1967-ben bízta meg őt a népdalgyűjtés  feladatával. Talán nincsen olyan település, amelyen ne fordult volna meg az évek alatt. Az ő kezdeményezésére jött létre 1968-ban a Tavaszi szél vizet áraszt népdalmozgalom és vetélkedősorozat. A Bíborpiros széprózsa megalakulása és szakmai elbírálása is nevéhez fűződik. Ág Tibor munkásságát számos díjjal jutalmazták.

Ág Tibor plakett-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla
Kórósi Zalán beszéde

Ág Zsóka és Ág Zoltán, Ág Tibor gyermekei is megjelentek az átadáson, ők leplezték le az emléktáblát is, amelyet Čech Gábor csicsói fémszobrász készített el az alkalomra.

Ág Tibor plakett-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla

Čech Gábor szerint akkor jó egy mű, ha lelkülete van. ,,Nagyon fontos, hogy valamit közvetítsen a néző (befogadó) felé. Legyen benne valami tündéri. Ha portrét készítek, úgy érzem fontos, hogy hasonlóság legyen azzal a személlyel, akit megalkotok, mert például nem ismertem Ág Tibort személyesen, viszont a képek alapján tudtam tájékozódni. Az anyag vas és fém, nem tűzi kovácsmunka, hanem eleve hegesztett fémszobrokkal dolgozom” – mondta el Čech Gábor művész.

Ág Tibor plakett-Nagymegyer
Fotó:  Reczai Lilla

A projektet továbbá Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatta. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.