2020. július 13., 13:13
Frissítve: 07:33

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

11 hónap elteltével újra felütötte a fejét az afrikai sertéspestis (AMO). Ágcsernyőben egy háztájiban, a Tőketerebesi járásban azonosították a betegséget – tájékoztatott weboldalán az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS).

sertespestis-dragulo-hus.jpg
Fotó: archívum
Két sertést tartottak a háztájiban. Az állatok testhőmérséklete megemelkedett, és nem etettek. Nemsokára elpusztultak. Július 7-én mintát vettünk az állatokból, a fertőzés beigazolódott"

- közölte a felügyelet.

A járványgóc másfél kilométerre fekszik az ukrán, két és fél kilométerre a magyar határtól, ahol a vaddisznóállományban már régebben azonosították a kórokozót. A régiót a fertőzött területek közé sorolták.

A terület körül három kilométeres biztonsági övezetet jelöltek ki, amely kiterjed a tőketerebesi járásbeli Ágcsernyő (Čierna), Battyán (Boťany), Bacska (Bačka), Bély (Bieľ), Tiszacsernyő (Čierna nad Tisou) és Kistárkány (Malé Trakany) kataszterére.

A tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetbe tartozik még Királyhelmec (Kráľovský Chlmec), Nagytárkány (Veľké Trakany), Dobra (Dobrá), Perbenyik (Pribeník), Pólyán (Poľany) és Lelesz (Leles), valamint a Nagymihályi (Michalovce) járás területén Szirénfalva (Ptrukša), Nagyszelmenc (Veľké Slemence), Dobóruszka (Ruská) és Kaposkelecsény (Kapušianska Kľačany).

A mezőgazdasági minisztériuma óvatosságra és a megelőző intézkedések betartására kér mindenkit. A minisztérium emlékeztet, hogy minden tenyésztőnek regisztrálnia kell, és hogy csak ellenőrzött és ismert helyekről vásároljanak állatokat, ne pedig külföldről, ahol jelen lehet a betegség. A tárca szerint az sem kizárt, hogy a fertőzött területből a zöldségekkel és a gyümölcsökkel is behurcolható a betegség.

Fontos tudni, hogy a takarmány - a kukorica és a szalma is - megfertőződhet

– tájékoztatott a minisztérium. A tárca megfogalmazása szerint a határainkon túl katasztrofális a helyzet, ami a megerősített esetek számát illeti. Magyarországon és Lengyelországban a legrosszabb a helyzet.
A minisztérium felhívja a figyelmet a tünetekre is. Az állatnak láza, hasmenése van, nem eszik, a légycsípések helyén véraláfutások keletkeznek.

A fertőzés terjedésének megakadályozása szempontjából rendkívül fontos, hogy a gazdák jelentsék az állatorvosnak a gyanús eseteket

– közölte a tárca. Ha az állat beteg vagy elpusztult, a tulajdonos köteles haladéktalanul értesíteni az illetékes regionális állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyeletet.

A vadászokat felszólították a vadon élő állatok intenzív kilövésére.

Az állatorvosok és a vadászok is figyelik a helyzet alakulását.
2019. július 24-én találták az első sertéspestises vaddisznókat a Tőketerebesi járásban, Őrös (Strážne) községben, a magyar határ közelében.

Eddig 216 fertőzött vaddisznót találtak Szlovákiában, a Tőketerebesi, a Nagymihályi és a Kassa-vidéki járásban, valamint Kassa területén. A házi sertések közül eddig 12 betegedett meg a Tőketerebesi járásban, a legutóbbi esetet 2019. augusztus 19-én regisztrálták.

Tavaly decemberben az Európai Bizottság törölte Szlovákiát a fertőzött területek listájáról.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.