2021. szeptember 25., 09:22

Adj kezet a másik partról…

Két kiállítással és egy csodálatos lírai filmmel emlékeztek a 20 éve felújított Mária Valéria hídra Párkányban pénteken, a megemlékezés első napján.

Mária Valária híd
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
Gyűgyi László Újjászületés tárlatának egyik fotója
Az utolsók közt építették újjá

A program Párkányi Városi Múzeumban vette kezdetét a Feledésbe merült híd kiállítással, ahol a felújításhoz fűződő írásos, tárgyi és képi dokumentumokat tárták a közönség elé. A címválasztás nem véletlen, hiszen ez volt az utolsó Duna-híd, amelyet a második világháború után újjáépítettek. „Az 57 év, amíg csupán hídcsonkok meredtek az égnek, vágyakozással töltötte el az emberek szívét, hogy a két part újra összeérjen. Ez a szándék öltött formát húsz évvel ezelőtt, amikor emberek ezreinek álma vált valóra” – mondta el bevezetőjében Juhász Gyula, a múzeum vezetője.

Mária Valéria híd
Fotó:  Bokor Klára
A kétnapos programsorozat a Párkányi Városi Múzeum udvarán kezdődött

Himmler György tanár, aki maga is aktív részese volt a megvalósulás küzdelmes folyamatának felidézte, 1944 karácsonyán, a párkányiak által jól ismert Fatter Imre magyar katonaként, eltávozásáról visszafelé egyike volt azoknak, akik utolsóként keltek át a hídon, mielőtt azt a visszavonuló német csapatok felrobbantották. Sok évtizeddel később, amikor már újra állt a híd, amikor egy német diákcsoportnak elmesélte az utolsó átkelés félelmetes élményét.

Mária Valéria híd
Fotó:  Bokor Klára
Juhász Gyula múzeumvezető és Bacsó Péter a helyi Ady Endre Alapiskola igazgatója
Újjászületés – fotókiállítás a Barta Gyula Galériában

Gyűgyi Lászlót a Párkány környékiek szinte csak kamerával vagy fényképezőgéppel a kezében ismerik. Életútját Bajtai György a galéria vezetője idézte, kiemelve, Gyűgyi László elismert szakember úgy Pozsonyban, mind Budapesten. Együttműködik a Duna Televízióval, a TA3 szlovák hírtelevízióval, a szlovák közszolgálati rádió és televízió munkatársa, valamint a helyi televízió operatőre. Több rangos díj tulajdonosa. Kiállított fotói a híd építésének munkálatait mutatják be, művészi felvételeken.

Mária Valéria híd
Fotó:  Bokor Klára
Szabó Eugen Párkány polgármestere és Gyűgyi László, fotóművész, operatőr

Páratlan élmény volt Gyűgyi László A hidak arra valók, hogy összekössenek című dokumentumfilmje.

A csodálatos képi világú 17 perces film szövegét Juhász Gyula írta és mondta alá. A kép és a mondanivaló közt tökéletes az összhang, gyönyörű zenei aláfestéssel. A kissé álomszerű film a római kortól kíséri végig a Párkány és Esztergom közti hidak történetét. A vetítés után megszólalni is nehéz volt.

Mária Valéria híd
Fotó:  Bokor Klára
Újjászületés - kiállításmegnyitó

A megemlékezés ma folytatódik. Délután kettőkor az adóhivatal előtt (nem a hídon, mivel munkálatok folynak a járdasávban) kerül sor a koszorúzásra, az esztergomiak részvételével. A népviseleti felvonulás a Duna-korzóról indul és a sétálóutcán ér véget. Az ünnepi műsor megnyitója háromnegyed háromkor lesz a városközpont szabadtéri színpadján, háromkor pedig kezdődik a XX. Duna Menti Folklórfesztivál az Ifjú Szívek táncszínházzal és a nyitrai Furmani együttessel. Ötkor ismét levetítik Gyűgyi László hídról készült filmjét, este pedig Varga Miklós és zenekara ad koncertet.

9.-hid-copy
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.