2019. október 24., 07:25

´56-ban a párkányi magyar iskolák diákjai gyászszalagot vagy kokárdát viseltek - KÉPEKKEL

A Memoriae Patrum Honismereti Társulás és a Csemadok helyi alapszervezete Párkányban együtt szervezték a megemlékezést az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseire.

56-3-copy-.jpg
Médialapozó

Az emlékezés kezdetén Kossányi József 1956. október 23. című versét hallhattuk Kovács Emese tolmácsolásában.

Bréda Tivadar, a Memoriae Patrum elnöke beszédében elmondta:

A történelemben kevésbé jártas ifjabb generáció tagjai néha felteszik a kérdést, mi közünk van nekünk 1956-hoz? Nekik szoktam elmondani, hogy sok felvidéki magyar ember is reménnyel tekintett ´56-ra és a forradalom bukása után tisztelettel emlékeztek azokra, akik Magyarországon szembe fordultak a kommunista hatalommal. Kevés iskola merte akkoriban kifejezni a szolidaritását a forradalommal, de büszkék lehetünk arra, hogy a párkányi magyar iskolák diákjai köztük voltak - gyászszalagot vagy kokárdát tűztek a gallérjukra. Annak ellenére, hogy tettüknek voltak következményei, mertek bátrak lenni.”

A szónok beszédének további részében kiemelte, az akkori csehszlovák vezetés képes volt azonnal reagálni a magyarországi eseményekre, Prágában, Pozsonyban és más városokban a népi milícia és a titkosszolgálat tagjai pisztollyal a kezükben járőröztek és figyelték az emberek hangulatát. A párt- és államapparátus szokatlanul gyors propagandahadjáratot indított.

A lapok főszerkesztői naponta többször kaptak eligazítást, a pártaktivisták röpgyűléseket szerveztek, hogy elítéljék a magyarországi ellenforradalmat.

A felvidéki magyarság legnagyobb és legbefolyásosabb szervezete a Csemadok is megfigyelés alatt állt.

Vezetőit eligazították mit tegyenek, ha a magyarországi eseményeknek nem kívánatos hatása lenne Csehszlovákiában. Mindezek után nem meglepő, hogy a Csemadok elnöksége is hűségnyilatkozatot tett közzé október 30-án a kommunista párt iránt. Szigorú megfigyelés alatt tartották az egyházakat, különös figyelmet szenteltek azoknak a magyar papoknak, akik a feljegyzés szerint 1956 elejétől gyakran látogattak Magyarországra vagy Lengyelországba. Mindezek ellenére voltak bátor emberek, akik szolidaritást kifejező megnyilvánulásaikkal példát mutattak. Ma is, ha sorsunk jobbítása érdekében akarunk cselekedni, ki kell állnunk egymásért, az elveinkért. 

Az emlékezők elhelyezték mécseseiket a párkányi korzón található kopjafánál, majd elénekelték a Himnuszt.
56-3-copy-.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék