2022. szeptember 9., 11:43

A Zsidó Kultúra Napján megnyitják a szenci zsidó temetőt a látogatók előtt

Vasárnap, a Zsidó Kultúra Európai Napja alkalmából megnyitják a szenci zsidó temetőt a látogatók előtt. A TASR-t a Pozsonyi Zsidó Kultúra Intézete tájékoztatta.

szenc
Fotó: TASR/AP
Az eltűnt szenci zsidó közösség történetét sok év kutatómunkájával apró töredékekből sikerült rekonstruálnunk. Öt különböző kontinensen léptünk kapcsolatba a szenci zsidó családokkal, egyedülálló fényképeket szereztünk tőlük, és szó szerint az utolsó pillanatban beszélgetéseket vettünk fel azokkal, akik még életben vannak. A közösségi emlékezetnek ezt a kincsét érzékenyen beépítjük a felújított szenci zsinagógában szervezett kiállításba”

– emlékeztetett Maroš Borský, a Pozsonyi Zsidó Kultúra Intézetének igazgatója.

A látogatókat Borskýn kívül Miša Kapustin rabbi, Michala Lônčíková történész és Strešňák Gábor történész fogja körbevezetni.

Az intézet felhívta a figyelmet: a zsidók értékes kulturális örökséget hoztak létre és hagytak hátra. A Zsidó Kultúra Napja azt mutatja be, amit ebből sikerült megőrizni, rekonstruálni vagy felújítani. A Zsidó Kultúra Európai Napját csaknem 30 európai országban tartják szeptember első vasárnapján. Ez az év a felújítás témája jegyében zajlik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.