2021. március 12., 17:25

A zselízi Sacher-ház mint gasztrokulturális örökségi helyszín

A 2016 tavaszán megalakult Sacher Polgári Társulás újabb lépést tett a zselízi lokálpatriotizmus erősítése és a város hírnevének népszerűsítése érdekében. Az INTERREG Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) koordinációjával – részese lesz az Európai Unió támogatásával, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló, több mint 40 ezer euró vissza nem térítendő támogatási összeget magáénak tudó projektnek.

a zselízi Sacher-ház
Fotó: Sacher Polgári Társulás - Zselíz

A projektpartnerek 2021. március 10-én és 12-én sajtótájékoztatót tartottak, hogy bemutassák a Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein című projektjüket. A virtuális térben zajló rendezvényen szót kaptak a Kárpát-medencei közösségfejlesztésért és a társadalmi felelősségvállalás megerősítéséért tevékenykedő Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai, Ilyés Réka projektasszisztens, Ugrai András, projektmenedzser és Tőzsér Anett szakelőadó, továbbá a Sacher Polgári Társulás képviseletében bemutatkozott annak elnöke, Kepka Márk, kommunikációért felelős alelnöke, Csonka Ákos és Kotasz Norbert projektmenedzser, de egy-egy gondolat erejéig megnyilvánult az NSKI nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója, Molnár György és Nyitra megye alelnöke, Csenger Tibor is.

A projekt alapvető célja, s egyben missziója, hogy hozzájáruljon a hagyományőrzés tudásának, filozófiájának országos, határon átnyúló szintű terjesztéséhez. A projekt visszanyúl előző korok és a népi hagyományok világába és összegyűjti az ehhez kapcsolódó helyszíneket, termékeket, alapanyagokat. További főbb célkitűzések a helyi lakosok, vállalkozások által helyben termelt, kulturális hagyományok alapján készült termékek, gasztrokulturális helyszínek bemutatása a célterületen, ezzel is segítve turisztikai attrakciók létrehozását és a hálózatosodást”

– olvasható a sajtóközleményben, amely további célként jelöli meg a helyi potenciálok és hagyományok kibontakoztatását, az értékek feltárását és bemutatását, továbbá a versenyképesség növelését Nyitra megyében, ezen belül pedig kiemelten a Garam menti, zselízi régióban, valamint a szomszédos magyarországi térségben.

A magyar–szlovák határtérségben megvalósuló kezdeményezés sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a projekt eredményeként egy-egy tanulmány fogja majd bemutatni a gasztrokulturális hagyományok alapján készült cukrászati termékek értéktárát és a kapcsolódó örökségi helyszíneket, mind a zselízi régióból, mind pedig a szomszédos magyarországi határtérségből. A közlés szerint ezen értéktárak az egyesület és az NSKI honlapján található aloldalakon is elérhetőek lesznek, s publikációk formájában is megjelennek majd. A projektpartnerek abban bíznak, hogy a megvalósítás során szakmai rendezvényekre is sort keríthetnek, amelyek a termékek gyakorlati elkészítésére és kóstoltatására is szolgálnának.

Esterházy János Károly gróf 1834-ben bekövetkezett halála után felesége, Esterházy (született Festetich) Rozina úgy döntött, hogy három gyermekével a zajos császári fővárosból immár huzamosabb időre is Zselízre teszi át lakhelyét, amelyet eddig csak nyári laknak használtak. A grófnőn 1842-ben uralkodott el a Bécs iránti nosztalgia, így elhatározta, hogy legalább a konyhájában felidézi azt. Ezért hívta Felső-Magyarországra az akkor húszas éveinek közepén járó Franz Sacher főszakácsot (a róla elnevezett közismert torta megalkotóját) feleségével, Veininger Rózival együtt. A kastély közvetlen szomszédságában álló ház lett az ideiglenes otthonuk. Egy évvel később, 1843. február 8-án ebben a házban látta meg a napvilágot fiuk, Eduard, aki később Bécsben megalapította a máig világszínvonalú Hotel Sachert. Innen ered a máig használt Sacher-ház elnevezés.

További információkért keressék fel a Sacher Polgári Társulás honlapját.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.