2021. április 24., 09:14

A zselízi Sacher-ház

„Ebben a házban élt Esterházy Rozina grófnő főszakácsa, Franz Sacher, feleségével (szül.) Veininger Rózival. Fia, Eduard Sacher ebben a házban született 1843. február 8-án. Ő alapította meg a bécsi Sacher Hotelt” – olvasható azon a német nyelvű emléktáblán, amelyet a 20. század elején a grófi család leszármazottai helyeztek el a zselízi Sacher-ház falán.

Sacher-ház
Galéria
+1 kép a galériában
a Sacher-ház
Fotó: Kaszmán Zoltán

Amikor 1834-ben gróf Esterházy János Károly elhunyt, felesége, Festetich Rozina az addig nyári laknak használt zselízi kastélyba költözött. Franz Sacher főszakács a grófnő kérésére 1842-ben érkezett a Garam-parti kisvárosba. A sárgabaracklekvárral ízesített csokoládétorta megalkotója a kastély közvetlen szomszédságában álló házban talált ideiglenes otthonra; 1843. február 8-án itt született meg Eduard nevű fia is, aki később a bécsi Hotel Sachert alapította meg. Nem véletlen tehát, hogy a csodálatos környezetben található zselízi történelmi ingatlant a mai napig Sacher-házként emlegetik…

A 20. század harmincas éveiben az özvegy és gyermektelen Ernestina Coudenhove-Breunner grófnő unokaöccsét, Karl Auersperg herceget bízta meg a zselízi uradalom kezelésével. A zselíziek által csak »princ Karcsinak« hívott herceg népes családjával együtt költözött városunkba. Hitvese, Meráni Henrietta és hat gyermeke (Karl, Heinrich, Lóri, Nesti, Johanna és Aglaé) társaságában érkezett Zselízre. Mivel érkezésükkel a kastély túlzsúfolttá vált, ezért a hercegi család átköltözött a szomszédos Sacher-házba. Családi fotók sokasága ábrázolja őket a ház udvarán, teraszán. A hercegi pár hetedik gyermeke, Marianna is Zselízen látta meg a napvilágot”

– olvasható a természetesen magyar nyelven is elérhető sacherhouse.com honlapon.

A második világháború kirobbanása után a hercegi család menekülni kényszerült; a Sacher-ház hamarosan az Állami Birtok tulajdonába került, állapota pedig fokozatosan romlott. Az ingatlant a rendszerváltást követően a Csemadok helyi alapszervezete vásárolta meg. Az új tulajdonosok a jobb sorsra érdemes ház egy részét lebontották, a megmaradt torzóját felújították, átépítették.

A 2010-es évektől kezdődően a ház új virágzását éli. Sok más mellett új szárnnyal toldották meg, terasszal látták el, továbbá az épület fűtési rendszerét is megújították;

az így kialakított új közösségi tér azóta is számos kulturális rendezvénynek biztosított méltó helyet.

A 2016 tavaszán megalakult Sacher Polgári Társulás létrehozói azt tapasztalták, hogy Franz Sacher zselízi ténykedése a helyi lakosság körében viszonylag ismeretlen, s a neve által fémjelzett helyi gasztrokulturális hagyomány sincs kellőképpen ápolva.

Az elmúlt években a Sacher Polgári Társulás a Csemadok helyi alapszervezetével karöltve azon dolgozott, hogy a grófi család által is Sacher Hausnak hívott épület külalakjában és szellemiségében is hűen szolgálja a nevéből fakadó hagyományt. 2019 decemberétől az eredeti szárny belső tere is megújult, megnyílt az állandó kiállítóteremként és kisebb rendezvényközpontként szolgáló Sacher-terem, az udvaron egy kis park, az ún. Sacher-oázis épül, amely szerencsés esetben egy kültéri kiállítással is bővül majd”

– fogalmazta meg a Sacher által megteremtett gasztrokulturális hagyomány ápolásával foglalkozó polgári társulás elnöke, Kepka Márk, majd hozzátette:

Az utóbbi hónapok legjelentősebb fejleménye a ház alatt található korabeli boltíves pincehelyiség revitalizációja. A pince felújítása része annak a folyamatnak, amellyel megpróbáljuk visszaállítani a Sacher-ház épen maradt szárnyának eredeti állapotát. Visszaépül a korabeli kerítés és tervezzük az évtizedek óta befalazott homlokzati ablakok újranyitását is.”

Kepka Márk elmondása szerint sikerült felvenniük a kapcsolatot a bécsi Sacher Hotel jelenlegi tulajdonosaival. A közelmúltban eleget tettek a szállodát 1930-tól birtokló Winkler család meghívásának; s információkkal szolgáltak számukra a hotel alapítójának, Eduard Sachernak a születési körülményeiről. A zselízi lokálpatriotizmus erősítése és Zselíz város hírnevének népszerűsítése érdekében egyaránt tevékenykedő polgári társulás bécsi ereklyékkel, korabeli bútordarabokkal, asztalokkal, világítótestekkel, valamint a Sacher Hotelben használatos korabeli tárgyakkal lett gazdagabb. Ezek a tárgyak ma már a Sacher-házban vannak kiállítva. Elmondható, hogy a szállodalánc társtulajdonosával, Alexandra Winklerrel és a hotel vezérigazgatójával, Reiner Heilmann-nal való találkozás egy gyümölcsöző kapcsolat első lépése volt. A Sacher-ház kulturális környezetbe való belehelyezésén ügyködő társulás tevékeny tagjai reményüket fejezték ki, hogy a bécsi Hotel Sacherral együttműködve a jövőben is felmerülnek olyan lehetőségek, amelyek nem csupán a helyi Sacher-kultusz jelentőségét tudják növelni, hanem Zselíz városának jóhírét is.

A társulás történész és egyéb szakértő tagjai kutatással is foglalkoznak; s ahogy arról Kepka Márk beszámolt, nem csupán a zselízi hercegi család és Sacherék történetét vizsgálják, de a korszak kulturális hagyományait is kutatják:

Sikerült felvennünk a kapcsolatot az Esterházyak zselízi örököseivel, az Auersperg hercegi családdal; engedélyezték, hogy kutatást folytassunk családi levéltárukban. Ennek köszönhetően rengeteg kép- és információs anyag, levél és más felbecsülhetetlen értékű forrás, Zselízzel és a város gasztrokulturális tradíciójával kapcsolatos dokumentum került a birtokunkba. A kutatásunk eredményeit, így a Bécsi Nemzeti Levéltárban beszerzett képanyagot egy fotókiállítás keretein belül be is mutattuk; a mai napig ez megtekinthető a Sacher-házban.”

Az épületet tehát természetesen tartalommal is meg kívánják tölteni, ezért is vesznek részt egy nemzetközi projektben, ami a térség gasztrokulturális hagyományait kívánja feldolgozni. 2021 márciusában a Sacher Polgári Társulás – a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI) együttműködve – egy 40 ezer eurónál is több vissza nem térítendő támogatási összeget magáénak tudó projektbe kapcsolódott be. A Gasztrokulturális örökségi helyszínek az NSKI és SACHER PT célterületein című projekt az INTERREG Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt alapvető célja, s egyben missziója, hogy hozzájáruljon a hagyományőrzés tudásának, filozófiájának országos, határon átnyúló szintű terjesztéséhez. A projekt visszanyúl előző korok és a népi hagyományok világába és összegyűjti az ehhez kapcsolódó helyszíneket, termékeket, alapanyagokat. További főbb célkitűzések a helyi lakosok, vállalkozások által helyben termelt, kulturális hagyományok alapján készült termékek, gasztrokulturális helyszínek bemutatása a célterületen, ezzel is segítve turisztikai attrakciók létrehozását és a hálózatosodást”

– olvasható a projekt sajtóközleményben, amely további célként jelöli meg a helyi potenciálok és hagyományok kibontakoztatását, az értékek feltárását és bemutatását, továbbá a versenyképesség növelését Nyitra megyében, ezen belül pedig kiemelten a Garam menti, zselízi régióban, valamint a szomszédos magyarországi térségben.

A magyar–szlovák határtérségben megvalósuló kezdeményezés sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a projekt eredményeként egy-egy tanulmány fogja majd bemutatni a gasztrokulturális hagyományok alapján készült cukrászati termékek értéktárát és a kapcsolódó örökségi helyszíneket, mind a zselízi régióból, mind pedig a szomszédos magyarországi határtérségből.

A Sacher-örökség tehát tovább él, s amint látható, minden adott ahhoz, hogy a zselízi Sacher-ház a tágabb régió térképére egy valóban vonzó kulturális és idegenforgalmi célként kerüljön fel…

Sacher-ház
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.