2021. január 28., 16:41

A zene mindenkié - Közművelődési díjban részesült a losonci Gaál Ildikó

Január 22-én, a Himnusz születésnapján, a Csemadok Országos Elnöksége döntése alapján, a losonci Gaál Ildikó is Csemadok Közművelődési Díjban részesült.

Fotó: Galcsík Károly

Gaál Ildikó 1954-ben született Rimaszombatban, élete és tevékenysége mégis leginkább Losonchoz köti. A zene iránti szeretét szüleitől örökölte, akik rajongtak a komolyzenéért. Ildikó a füleki zeneiskolában kezdett zongorát tanulni, innen indult a pályafutása. Később pedagógusi diplomát, majd matematika – zene szakon középiskolai tanári oklevelet szerzett a beszercebányai Pedagógiai Fakultáson. A főiskolai évek alatt kórustag volt, s ahogy munkába állt a losonci Pedagógiai Szakközépiskolában, a tanítás mellett az iskolai kórussal kezdett foglalkozni.

Az akkori kórus főleg szlovák diákokból állt. Ezért igyekeztem egyre inkább bevonni a magyar diákokat is a kórusmunkába.

Eleinte vegyes volt a tagság, de a szlovák diákok is elénekelték mondjuk a Bárdos-műveket is magyarul, ami nagyon jó érzéssel töltött el. A 80-as évek közepétől viszont már kimondottan magyar diákok alkották a kórust. Népdallal 1981-től kezdtem foglalkozni. Akkor került az iskolába, leánykori nevén, Somoskői Ágnes, és még néhány nagyon jó népdalénekes leány. Az ő, a szülők és a kollégák biztatására jött létre aztán a népdalcsoport is“- nyilatkozta a kitüntetett.

Gaál Ildikó
Fotó:  Puntigán József

Diákjai rendszeres résztvevői voltak a Tavaszi szél vizet áraszt országos népdalversenynek és a Bíborpiros Szép Rózsa országos népzenei versenynek,

ahol az éneklőcsoport, valamint a szólóénekesek is sikeresen szerepeltek. Sokszor értek el első helyezést, majd aranyminősítést. A kórussal az érsekújvári Csengő Énekszó országos versenyen többször is részt vettek, ahol ezüst és bronz fokozatot értek el. Ildikó a PéGé-n évekig vezette az énekkart és az éneklőcsoportot, a tehetséges diákokkal egyénileg is foglalkozott.

Az énekesei közül büszkén említi Somoskői Ágnest, Szabó Szilviát, Écsi Juditot, Luky Diánát, aki zeneiskolában tanít éneket, Varga Liát, a Rakonca néptáncegyüttes vezetőjét, Tóbisz Tamást, a magyarországi Mistral zenekar zenészét és énekesét, vagy Mágyel Dávidot, aki jelenleg Norvégiában élő zongoratanár, és egy újfajta zongoratanítási módszertant dolgozott ki.

Gaál Ildikó
Fotó:  Böszörményi István

Mivel az énekkarral többször felléptek losonci és járásbeli rendezvényeken, így az akkori Csemadok vezetősége is felfigyelt Ildikó munkájára. Hahné Duray Éva biztatására, a Csemadok Losonci Alapszervezetének néhány tagjából, 2001-ben megalapította a kamarakórust, amely mostani nevét 2002-ben, a Losoncon született Serly Lajos és fia, Serly Tibor karmester és zeneszerző tiszteletére vette fel. A Serly kamarakórus jelenleg 11 taggal működik. Repertoárját világi és egyházi művek, valamint népdalfeldolgozások alkotják.

A kamarakórus évente többször fellép, főleg helyi és járási rendezvényeken, de többször eljutottak Magyarországra is. 2004-től, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányával és a Losonci Alapszervezet segítségével szervezik a zene világnapja alkalmából a Zengjan a Dal című kórustalálkozót, mellyen a környékbeli kórusok is bemutatkoznak. 

„Nagyon sajnáljuk, hogy 2020-ban nem sikerült megszervezni a kórustalálkozót a járvány miatt. Idén szeretnénk bepótolni az elmaradt rendezvényt. Egyelőre a próbákat is felfüggesztettük, de abban bízunk, hogy február közepétől újra találkozhatunk“- mondta, hozzátéve: nagy szeretettel várják új tagok jelentkezését is.

„Kérném azokat, akik érdeklődnek a zene iránt és szeretnek énekelni, hogy ne féljenek jelentkezni. Sokan megijednek attól, hogy nem énekelnek elég jól, de ha az ember sokat próbál, meg tudja tanulni, és a hangterjedelmet is nagyon jól lehet bővíteni. Hiszen a zene mindenkié“- fejtette ki.

Gaál Ildikó 20 éve vezeti önzetlenül a Csemadok Alapszervezete mellett működő Serly női kamarakórust. Elmondása szerint rendkívül hálás a tagoknak, hogy ilyen kitartóak és igyekvőek.

„Úgy vélem, hogy a Közművelődési díj nem csupán az én érdemem, hanem az egész kórusé. Nagyon köszönöm azt, hogy az idejüket erre áldozzák, hiszen a családjuk és a munkájuk mellett teszik mindezt. Nagyon szeretek velük dolgozni.“

Ildikó további munkájához sok erőt és jó egészséget kívánunk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.